Zonder de eenmalige afwaardering op Van Lanschot zou de bank een winst hebben geboekt van 18 miljoen euro. ,,Zoals we eerder hebben aangegeven, is de vermogenspositie in aanloop naar de nieuwe regelgeving in het kader van Basel III een punt van aandacht”, zei Kees Beuving, voorzitter van de raad van bestuur. ,,Daarom hebben we besloten tot verkleining van ons belang in van Lanschot.”

Volgens Beuving heeft dat geleid tot een forse waardevermindering die de weg vrijmaakt voor verkoop van het belang in Van Lanschot. ,,We willen ons belang in Van Lanschot voor 2015 terugbrengen tot beneden de 10 procent.” Friesland Bank heeft nu nog een belang van 22 procent in Van Lanschot, de bank voor vermogende particulieren en familiebedrijven.

Het aantal klanten

Friesland Bank behaalde vorig jaar een bedrijfsresultaat van 63 miljoen euro, een stijging van 12 procent ten opzichte van 2009. De bank zag het aantal klanten toenemen met 10.000 tot 274.000. Vooral het aantal particuliere klanten nam toe.

Het concern verstrekte ook meer leningen aan het zakelijk bedrijf en particuliere klanten. De kredietportefeuille kende een gematigde groei van 2 procent tot bijna 8,7 miljard euro als gevolg van de problemen op de woningmarkt en de moeilijke omstandigheden in het bedrijfsleven.

De leningen aan particulieren stegen met 2 procent tot 4,7 miljard euro. Daarbij ging het vooral om financieringen van woningen. De kredietverlening aan zakelijke klanten steeg ook met 2 procent tot 3,9 miljard euro.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl