Zeker als je als bedrijf of juist als freelancer langere tijd met een andere partij in zee gaat, is het verstandig een overeenkomst op papier te zetten. De gratis voorbeeld freelance-overeenkomst van Z24 kan je daarbij helpen.
Welke bepalingen opgenomen dienen te worden in een (freelance) overeenkomst verschillen sterk, en het is natuurlijk sterk afhankelijk van de situatie.
De artikelen die in onze standaardovereenkomst zijn opgenomen vormen een basis. Afhankelijk van de situatie kan het noodzakelijk zijn om meer in de overeenkomst op te nemen, iets weg te laten of te veranderen.
Onze standaard gaat bijvoorbeeld uit van een overeenkomst voor bepaalde tijd, niet voor onbepaalde tijd. Verder wordt uitgegaan van de situatie dat een bedrijf (professionele partij) een freelancer inschakelt die tevens professioneel handelt, en deze overeenkomst is geschreven vanuit het perspectief van de opdrachtgever. Als zzp’er kun je deze overeenkomst ook wel als basis gebruiken en wat zaken aanvullen en / of veranderen .
Geen dienstverband
Het eerste artikel in het contract is het belangrijkst. In dit artikel is bepaald dat de opdrachtnemer niet in dienst treedt van de opdrachtgever.
Dit artikel wordt opgenomen om duidelijk aan te geven dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Wanneer de opdrachtnemer bij de opdrachtgever in dienst zou treden, gelden er meer en andere wettelijke en fiscale verplichtingen voor de opdrachtgever. Bij een freelance-overeenkomst is dit niet wenselijk.
Belangrijk is dat bij de uiteindelijke bepaling van de relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer gekeken wordt naar de feitelijke werkzaamheden en andere omstandigheden, zoals de gezagsverhouding tussen partijen. Dit betekent dat, ook al leg je schriftelijk vast dat sprake is van een freelance-overeenkomst, er toch nog sprake kan zijn van een arbeidsovereenkomst met allerlei wettelijke en fiscale gevolgen van dien.
En let op: als de freelancer over de juiste VAR-verklaring beschikt, loopt de opdrachtgever wat betreft de fiscus weinig risico, maar civielrechtelijk kan er dan toch sprake zijn van een arbeidsovereenkomst waardoor de opdrachtgever wel aansprakelijk gesteld kan worden voor zaken die door opdrachtnemer zijn veroorzaakt.
Met het afsluiten van deze overeenkomst is dus niet gegarandeerd dat er geen arbeidsovereenkomst ontstaat tussen partijen: dat is afhankelijk van de feiten.
We hebben in de overeenkomst de bepaling opgenomen dat de freelancer mocht hij verhinderd zijn zelf voor vervanging zorgt. Dat hebben we gedaan om te voorkomen dat de overeenkomst wel heel erg dicht tegen een arbeidsovereenkomst aankruipt.
Opzeggen van de freelance overeenkomst
Het kan soms wenselijk zijn een opzegtermijn in de overeenkomst op te nemen. Standaard geldt die namelijk niet. Artikel 7:408 Burgerlijk Wetboek (BW) bepaalt dat een opdrachtgever de freelance-overeenkomst ten alle tijden kan opzeggen.
Deze bepaling bevat dwingend recht wanneer het gaat om een niet-professionele partij. Dit betekent dat in de overeenkomst alleen kan worden afgeweken van het recht als opdrachtgever een professionele partij is. In het model zijn we daar vanuit gegaan, maar dat is natuurlijk niet altijd het geval. Denk bijvoorbeeld aan een particulier die een advocaat inhuurt, die mag – ook al is er een opzegtermijn afgesproken – toch met onmiddellijke ingang opzeggen.
Geheimhoudingsverklaringen
Het is lang niet alijd het geval, maar soms heeft de opdrachtnemer tot veel concurrentiegevoelige informatie om zijn opdracht uit te voeren. De kans dat een freelancer morgen een klus doet voor de concurrent is zeker aanwezig, dus is het opnemen van een geheimhoudingsclausule geen overbodige luxe. Je kunt daar vervolgens ook nog een boetebeding aan vastknopen. Als alternatief of aanvullend daarop kun je ook een relatiebeding in het contract opnemen.
Klik hier om de freelance-overeenkomst te downloaden
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl