- Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de fiscus in ruim 20 jaar een bedrag van wel 26 miljard euro kan zijn misgelopen door ‘dividendstripping’.
- Justitie heeft z’n tanden gezet in een vorm van fraude waarbij het betalen van de dividendbelasting wordt vermeden.
- Begin juni werd een man uit Aerdenhout gearresteerd die wordt gezien als één van de sleutelspelers in financiële constructies om de dividendbelasting te vermijden.
- Lees ook: De beleggingsportefeuille met 60% aandelen en 40% obligaties werkt niet goed meer, volgens analisten van Bank of America – dit zijn alternatieven
Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de Belastingdienst in totaal zo’n 26 miljard euro kan hebben misgelopen door een vorm van fraude die ‘dividendstrippen’ wordt genoemd, zo meldt de NOS.
Justitie denkt dat tientallen mensen en instanties zich sinds het jaar 2000 schuldig hebben gemaakt aan dividendstrippen. Het gaat hierbij om een vorm van ontduiking van de dividendbelasting, een heffing van 15 procent op uitgekeerde dividenden.
In sommige gevallen zijn beleggers vrijgesteld van dividendbelasting, bijvoorbeeld als ze ingezetene zijn in het buitenland. Door aandelen kort voor de dividenduitkering te verkopen of uit te lenen aan buitenlandse beleggers, kan de dividendbelasting worden ontweken.
Het Openbaar Ministerie spreekt van “een ernstige vorm van georganiseerde witteboordencriminaliteit”, aldus de NOS. Justitie is bereid om met particulieren en bedrijven die zich vrijwillig melden bij het OM, te praten over strafvermindering, in ruil voor inzicht in de constructies die zijn gebruikt voor de belastingontduiking.
Man uit Aerdenhout aangehouden voor dividendstrippen
Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout werd op 6 juni aangehouden in een onderzoek van de FIOD. Hij wordt verdacht van het doen van onjuiste aangiften en het zogeheten dividendstrippen, waardoor de Belastingdienst ruim 4 miljoen euro onterecht zou hebben uitbetaald. Zijn woning en kantoor zijn doorzocht. Ook is er gezocht in het kantoor van zijn belastingadviseur, meldt het Openbaar Ministerie.
Volgens onderzoeksjournalistiek medium Follow the Money is de in Aerdenhout gearresteerd man de bedenker van deze fraudesoorten.
In de zaak waar nu de arrestatie is verricht, gaat het om zogeheten cum/cum-fraude. Daarbij worden aandelen rond de datum van de uitbetaling van het dividend tijdelijk bij een buitenlandse partij gestald die de in Nederland te betalen dividendbelasting kan terugvragen.
Maar volgens Follow the Money is de gearresteerde man ook een belangrijke verdachte in een Duits onderzoek naar zogeheten cum/ex-fraude. Daarbij worden aandelen rond de datum van de dividendbetaling verkocht en claimen zowel koper als verkoper de dividendbelasting terug. De gearresteerde zou ook bij justitie en belastingdiensten van andere Europese landen in beeld zijn.
Het OM in Nederland heeft in totaal drie strafrechtelijke onderzoeken naar dividendstrippen lopen. Daarover zegt justitie verder niets. Wel verwijst het OM naar een onderzoek van de Universiteit van Mannheim en onderzoeksnetwerk Correctiv over de omvang van dividendfraude. Van 2000 tot 2020 zou daardoor in Europa 141 miljard euro aan dividendbelasting onterecht zijn terugbetaald, waarvan 26 miljard door Nederland.