Heel Nederland verbaast zich vrijdag over de beelden van de Franse toeristen die afgelopen maandag in Safaripark Beekse Bergen uit hun auto stappen.
Ze lopen rond en kunnen vervolgens maar net op tijd weer in hun auto springen, zodat ze geen prooi worden van een groepje gealarmeerde jachtluipaarden.
Gelukkig liep het goed af.
Maar mocht er in een situatie als deze iets fout gaan, wie is er dan aansprakelijk? Is de schade dan op het safaripark te verhalen?
Advocaat Fabian David van Letsel Lawyers in Eindhoven denkt van wel. “Dit zijn lastige situaties”, zegt hij. “Dieren zijn namelijk erg onberekenbaar. In het recht noemen ze dat de eigen energie van het dier. Die energie maakt dat het onvoorspelbaar is. Zelfs getrainde dieren in het circus kunnen uitbreken en een mens aanvallen. In beginsel zegt het recht daarom: iedere bezitter is aansprakelijk voor de schade die het dier veroorzaakt.”
Maar ook de omstandigheden spelen een rol. Wat is er precies gebeurd? Wat was de rol van degene die schade heeft? En wat heeft Beekse Bergen gedaan om dit risico te voorkomen? “Ook al heeft Beekse Bergen met bordjes en uitleg gewaarschuwd voor de risico’s, dan nog is het maar de vraag of ze daarmee weg zouden komen.”
David: “Deze mensen hebben gedacht: ik kan best even uitstappen om een foto te maken. Als park moet je er rekening mee houden dat mensen op hun eigen manier handelen en zich niet altijd aan de regels houden. Daarnaast kunnen ze zelf het risico niet inschatten, ze weten niet hoe snel zo’n jachtluipaard naar ze toe kan rennen.”
Risico's voorkomen
Om de risico's zo klein mogelijk te houden, moet het Safaripark dus niet alleen regels opstellen en ervoor zorgen dat de bezoeker daarvan op de hoogte is, maar er ook voor zorgen dat de regels worden nageleefd. “Je kan daarbij denken aan cameratoezicht, zodat er meteen kan worden ingegrepen als iemand de regels niet naleeft, of auto’s met begeleiding die ter controle door het park rijden. Kortom: ik weet niet goed wat het park nu doet om alle risico’s te voorkomen, maar ik denk dat Beekse Bergen het best moeilijk zou kunnen krijgen in een zaak als deze.”
Dan is het de vraag wat er gebeurt op het moment dat iemand met schade het park aansprakelijk stelt. “Er zijn dan twee opties voor het park”, zegt David. “De eerste is dat het park inderdaad toegeeft: wij zijn aansprakelijk. Waarschijnlijk hebben ze een aansprakelijkheidsverzekeraar, die zal de aansprakelijkheidsvraag beoordelen en indien nodig de schade afwikkelen. Maar het kan ook zo zijn dat Beekse Bergen ontkent aansprakelijk te zijn, dan zullen de partijen naar de rechter moeten die daar dan over oordeelt.”
Gelukkig hoeft het in dit geval niet zo ver te komen. “Ik denk dat het goed is, voor de toeristen natuurlijk, maar ook voor het park dat dit nu met een sisser afloopt”, zegt David. “Het park is nu aan het denken gezet. Dat mensen denken dat ze door het park kunnen lopen, geeft toch aan dat ze blijkbaar meer moeten doen om dat risico te voorkomen.”