Intellectuelen in Frankrijk hebben het fenomeen crowdfunding ontdekt en willen daarmee Griekenland redden. Al zijn de middelen bescheiden.

Nee, niet de hele Griekse staatsschuld van 320 miljard euro is haalbaar. Maar een groep Franse intellectuelen wil wel aan de slag om Griekenland te redden, zo meldt weekblad L’Obs op zijn website. Met een moderne aanpak.

Via crowdfunding-platform KissKissBankbank, waar individuen geld bij elkaar kunnen brengen voor specifieke projecten, is een groep Franse intellectuelen het project De peuple à peuple gestart: van volk tot volk. Het gaat om Franse schrijvers, historici, cineasten en onderzoekers.

Schrijfster Marie Cosnay legt uit dat geld geven aan de Grieken gelijk staat aan “een afwijzing van de autoritaire politiek van de Europese Centrale Bank en het bieden van een alternatief voor degenen die daar onder lijden”.

Crowdfunding voor Griekenland

Doel is om minimaal drie ton op te halen, maar dat mag ook een miljoen euro worden. Dinsdagochtend was er, met nog vier dagen te gaan zo’n 106 duizend euro toegezegd door 1.256 donateurs. De bedoeling van de initiatiefnemers is om, los van de bemoeienis van staten, te laten zien dat er solidariteit is tussen Europese volkeren.

Het geld is bedoeld voor een Griekse organisatie, Solidarity4all, die sociale projecten in Griekenland steunt. Dan gaat het bijvoorbeeld om"sociale restaurants, sociale kruidenierszaken, privé-lessen voor kinderen uit gezinnen met lage inkomens, alternatieve culturele- en vermaaksruimten, juridische steun en hulp voor migranten", zo melden de inzamelaars op de site van KissKissBankBank.

Welke projecten precies worden uitgekozen, is vooraf niet duidelijk. "Projecten worden over een periode van twee jaar uitgekozen. Er is geen selectie vooraf, want Solidarity4all reageert op plaatselijke initiatieven en helpt die aan kracht te winnen."

Griekse regering dubt over hervormingsplannen

Op een ander niveau bogen experts van de Europese Commissie, het IMF en de Europese Centrale Bank - de voormalige 'trojka' - zich afgelopen maandag over nieuwe hervormingsvoorstellen van de Griekse regering. Overeenstemming over dit pakket is nodig, voordat Griekenland de laatste tranche kan krijgen van een internationaal hulppakket. Daarbij gaat het om 7,2 miljard euro.

De Griekse staatskas dreigt in april leeg te raken en zonder overeenstemming tussen de linkse Syriza-regering en diens internationale schuldeisers, dreigt een bankroet.

Struikelblok is tot nog toe dat de andere eurolanden en het IMF harde toezeggingen willen over bijvoorbeeld belastingverhogingen, voordat er vers geld wordt overgemaakt naar Athene. De Griekse regering probeert juist zoveel mogelijk ruimte te scheppen om maatregelen naar eigen goeddunken in te vullen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl