Als Tweede Kamerlid gold hij als een toptalent binnen de VVD. Zijn benoeming tot staatssecretaris van Financiën van Rutte-I in 2010 leek een opstapje naar een ministerschap. Maar na zijn herbenoeming in Rutte-II in 2012 raakte Frans Weekers al snel in zwaar weer.
Woensdagavond kwam hij zo onder vuur te liggen in de Tweede Kamer dat hij zijn aftreden moest aankondigen. Weekers had voor zijn gevoel te weinig draagvlak om nog langer geloofwaardig te kunnen functioneren.
Aanleiding waren de problemen met de toekenning van huur-, zorg- en andere toeslagen. Veel mensen die recht hebben op zo’n toeslag wachten al geruime tijd op hun geld.
Strubbelingen bij de fiscus
Weekers zei eind vorige week tegen media dat dat komt doordat mensen niet tijdig reageren op informatieverzoeken van de Belastingdienst in het kader van het antifraudebeleid. Maar in een Kamerdebat woensdag bleek dat strubbelingen bij de fiscus voor een belangrijk deel de oorzaak vormen van de betalingsachterstanden.
Weekers probeerde nog het vege lijf te redden door excuses aan te bieden en zichzelf min of meer onder curatele te plaatsen. Maar de oppositie nam daar geen genoegen mee en maakte zich op om een motie van wantrouwen in te dienen.
Bulgarenfraude
Een jaar geleden kreeg de liberale bewindsman ook al eens zo'n motie aan zijn broek. Dat gebeurde in een debat over een grootscheepse fraude met de toeslagen door Bulgaarse bendes. Deze motie werd maar nipt verworpen.
Kort daarvoor was Weekers in het nauw geraakt toen bleek dat hij in de verkiezingscampagne een reclamebord had laten financieren door zijn in opspraak geraakte partij- en provinciegenoot Jos van Rey. Ook toen moest de staatssecretaris in een Kamerdebat alle zeilen bijzetten.
Weekers haalt snel schouders op
Dat de in 1967 in Weert geboren Weekers het zo vaak moeilijk kreeg, kwam volgens ingewijden vooral door zijn neiging te luchthartig te reageren op politieke problemen.
Weekers is volgens veel critici te laconiek en haalt te snel zijn schouders op als hem verwijten worden gemaakt. Die karaktertrek heeft hem uiteindelijk de kop gekost.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl