Eurocommissaris Frans Timmermans wordt waarschijnlijk de belangrijkste troef van Brussel in de onderhandelingen met de Britse regering over de positie van het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie. Daarmee is Timmermans ook de man die veel invloed kan hebben op het Brexit-scenario.

Frans Timmermans, de tweede man in de Europese Commissie na de Luxemburger Jean-Claude Juncker, gelooft in Europa. Zijn wereldbeeld wankelde dan ook toen Nederland in 2005 ‘nee’ stemde tegen het verdrag voor een Europese Grondwet, zo vertelt Timmermans in een dinsdagavond gepubliceerd interview met de Britse zakenkrant The Financial Times.

Timmermans belangrijkste conclusie was: Europa moet gemoderniseerd worden.

Als tweede man in de nieuwe Europese Commissie wordt Timmermans vrijwel zeker de belangrijkste onderhandelaar in de gesprekken met de conservatieve regering van premier David Cameron over de toekomst van het Verenigd Koninkrijk in Europa.

Frans tegen de Britten

Officieel heeft Timmermans die rol nog niet, maar bronnen die de FT heeft gesproken stellen dat vrijwel zeker is dat Timmermans als Brusselse topdiplomaat mag optreden. In het interview met de zakenkrant wil Timmermans inhoudelijk niet ingaan op wat Brussel de Britse regering te bieden heeft om te zorgen dat het gevreesde vertrek uit de Europese Unie via een Brits referendum uitblijft.

De vaak eurosceptische Britse krant is alvast wel te spreken over het “nearly unaccented British English” van Timmermans, die als kind op een Engelse school in Rome heeft gezeten. Ook het feit dat Timmermans zich grondig heeft verdiept in de complexe relatie van de Britten met Europa valt goed. Die wijst zelf op het gevaar van het Nederlandse vooroordeel dat Nederlanders en Britten zoveel op elkaar lijken “behalve dat we aan de andere kant van de weg rijden”.

Uitgangspunt in de gesprekken met de Britse regering moet wat Timmermans betreft zijn dat ‘meer Europa’ niet betekent meer macht voor Brussel ten koste van nationale overheden. “Maar als een ‘nauwere unie’ betekent dat 500 miljoen Europese burgers beseffen dat hun lot verbonden is door zaken als globalisering en gemeenschappelijke dreigingen (…) dan is dat uitgangspunt ook nu nog zeer reëel.”

Lees ook

Frans Timmermans: lul van een vent, maar dijk van een minister

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl