De Franse regering wil het overheidstekort volgend jaar te lijf gaan met onder meer hogere belastingen voor huishoudens, terwijl het bedrijfsleven juist wordt ontzien.

Lastenverzwaringen en een stevigere aanpak van belastingfraude moeten volgend jaar 3 miljard euro extra in het laatje brengen, blijkt uit begrotingsplannen die woensdag naar buiten zijn gebracht.

Een btw-verhoging levert naar verwachting nog eens 6 miljard euro aan inkomsten op. Daarnaast wordt er voor 15 miljard euro in de overheidsuitgaven gesnoeid.

Frankrijk volgt Nederland

Hollande bedient zich van de ‘Hollandse’ methode. Ook de Nederlandse regering verzwaart volgend jaar de lasten, met ruim 8 miljard euro (bruto) en ontziet daarbij ondernemingen. Driekwart van de lastenverzwaringen komt voor rekening van burgers en een kwart belandt bij het bedrijfsleven.

Zelfs het pakket van extra bezuinigingen en lastenverzwaringen kan niet voorkomen dat Nederland in 2014 niet niet aan de eisen van Brussel voldoet. Dat wil zeggen het begrotingstekort blijft met 3,3 procent boven de Europese norm van maximaal 3 procent, aldus het Centraal Planbureau.

Ook Frankrijk boven 3 procent

Maar Nederland verkeert in goed gezelschap. Ook het Franse tekort komt volgend jaar naar verwachting uit boven de 3 procent.

Ondanks de bezuinigingen en hogere opbrengsten is het begrotingstekort 3,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat is beter dan de verwachte 4,1 procent dit jaar, maar nog altijd boven de Europese norm. Daarvoor heeft Parijs overigens toestemming van de Europese Commissie.

Nederland hoopt op coulance

Dat heeft Nederland echter niet. De overschrijding is echter dermate klein, dat het kabinet Rutte de gok kan wagen dat eurocommissaris Olli Rehn een oogje toeknijpt.

Premier Rutte kan daarbij putten uit berekeningen voor het zogenoemdede ‘stucturele tekort’, dat corrigeert voor schommelingen in de economie. Volgens de het CPB boekt Nederland in 2013 en 2014 een verbetering van het structurele tekort met 1,1 procent. In Europees verband stond Nederland in de boeken voor een verbetering van 1,3 procent. Nederland zou dus iets beter moeten presteren, maar mag hopen op enige coulance.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl