Zonder extra te bezuinigen heeft Frankrijk een paar miljard aan besparingen gevonden. Daarmee hoopt de Franse regering een boete uit Brussel te ontlopen.
Het spant erom: gaat de Europese Commissie woensdag 30 september Frankrijk vertellen dat de begrotingsplannen voor 2015 structureel tekort schieten?
Frankrijk voldoet al een aantal jaren aan niet aan de Europese eis voor een maximaal begrotingstekort van drie procent van het nationaal inkomen. En de regering van president Hollande vindt dat het tekort pas in 2017 hoeft te dalen tot onder de 3 procent. De Franse regering is bang dat te veel bezuinigen het groeiherstel in Frankrijk zal smoren.
De afgelopen weken leek het erop dat Frankrijk aanstuurt op een forse aanvaring met de Europese Commissie in Brussel. Maar dinsdag bleek dat de Franse regering toch wil proberen haar begrotingstekort volgend jaar te verkleinen. Dat blijkt uit een brief van de regering aan de Europese Commissie, die in bezit is van persbureau Reuters.
Frankrijk vindt paar miljard aan besparingen
De Franse minister van Financiën Michel Sapin meldt daarin voor 3,6 à 3,7 miljard euro aan extra besparingen te hebben gevonden. Die inspanning is nodig, omdat het toch al te hoge Franse tekort volgens de originele begrotingsplannen volgend jaar zou oplopen.
Sapin komt niet met extra bezuinigingen, maar vond vooral extra inkomstenbronnen en meevallers. De besparingen komen onder meer door de lage rente die Frankrijk betaalt over staatsleningen, waardoor de rentelasten lager zijn dan eerder begroot.
Ook valt de bijdrage aan de EU-begroting lager uit dan verwacht. Verder voorziet Parijs hogere inkomsten uit de aanpak van belastingfraude en het afschaffen van belastingvoordelen voor bedrijven.
Structurele tekort omlaag
Door de maatregelen zou het structurele tekort, dat wordt gecorrigeerd voor schommelingen van de economie, kunnen dalen. De Europese Commissie eist dat Frankrijk het structurele tekort in ieder geval met 0,8 procentpunt laat dalen in 2015, ook al blijft het feitelijke tekort dan hoger dan 3 procent.
Met de nieuwe maatregelen komt Frankrijk zelf tot een daling van het structurele tekort van 0,5 procent. Vraag is of dat voldoende hard is voor Brussel om geen boete uit te delen aan Frankrijk.
Volgens Sapin blijft Frankrijk met zijn bijstellingen en met "de flexibiliteit die noodzakelijk is in deze verslechterende economische omstandigheden'' op het juiste begrotingspad.
De Franse president François Hollande zei vrijdag nog dat alle bezuinigingsmaatregelen zijn uitgeput. Zijn regering snijdt volgend jaar volgens hem al 21 miljard euro in de uitgaven.
Bron: ANP/Z24
Lees ook
Errol Keyner: naheffing Brussel? Laat ook Fransen miljardenboete betalen
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl