,,Frankrijk, maar ook Duitsland, hebben een bijzondere verantwoordelijkheid als zwaargewichten in de eurozone om de nieuwe begrotingsregels die sinds vorig jaar bestaan serieus te nemen”, aldus de president van de Bundesbank. Weidmann merkte daarbij op dat het Franse begrotingstekort nog altijd ruim boven de 3 procent ligt.
De Europese Commissie gaf Frankrijk vorige week 2 jaar extra de tijd om de begroting op orde te krijgen, en volgens Weidmann voorzien de Europese regels in een zekere flexibiliteit als de economische ontwikkelingen slechter verlopen dan verwacht. Hij stelde echter dat de geloofwaardigheid van de regels in de eurozone op het spel wordt gezet als de uiterste grenzen van die regelgeving gelijk worden opgezocht.
Niet toestaan
Weidmann denkt dat door het opzoeken van de grenzen van de begrotingsregels het beeld kan ontstaan dat daarmee alle problemen kunnen worden opgelost. ,,We mogen zeker niet toestaan dat de indruk ontstaat dat aan het einde van de dag monetair beleid alle problemen zal oplossen.”
De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zei tegen de krant Rheinische Post dat het juist is geweest om Parijs 2 jaar extra de tijd te geven om de begroting op orde te krijgen. Volgens Schäuble is die beslissing ,,acceptabel”. ,,Als een verslechterende situatie inhoudt dat het toepasselijk is om de deadline te verlengen om het tekort tot een maximum van 3 procent te beperken, dan is dat aanvaardbaar”, aldus de bewindsman.
Schäuble gaf verder aan dat de Franse overheid weet wat ze doet en dat Frankrijk de juiste koers vaart met zijn hervormingen en bezuinigingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl