- Sommige populaire aandelen zijn voor kleine particuliere beleggers duur vanwege de hoge koers.
- Wie bijvoorbeeld 1 aandeel Tesla wil kopen, moet daarvoor bijna 1.000 euro neertellen.
- Er zijn brokers die het mogelijk maken om stukjes van aandelen te kopen. Business Insider bespreekt de voor- en nadelen.
- Lees ook: Last van de hoge benzineprijs? Zo had je je kunnen indekken… door begin dit jaar een paar aandelen Shell te kopen
Aan interesse van beleggers in autofabrikant Tesla is bepaald geen gebrek, maar wie een aandeel wil bemachtigen, moet hiervoor wel bijna 1.000 euro aftikken. Ook voor een aandeel van de webwinkelgigant Amazon (omgerekend bijna 2.900 euro) en Alphabet (bijna 2.300 euro), het moederbedrijf van Google, moet je diep in de buidel tasten.
Wat dichter bij huis zijn er eveneens fondsen te vinden die behoorlijk aan de prijs zijn voor beleggers met een kleine portemonnee. Denk bijvoorbeeld aan betalingsdienstenverlener Adyen (ruim 1.600 euro) en chipmachinefabrikant ASML (570 euro).
Omdat niet iedereen zulke bedragen op de plank heeft liggen, zijn deze aandelen voor veel particuliere beleggers onbereikbaar. Maar sinds kort hebben enkele brokers, waaronder BUX, eToro en Mexem, hiervoor een oplossing: fractioneel beleggen. Je koopt dan niet een heel aandeel, maar slechts een stukje daarvan.
Wat houdt fractioneel beleggen in?
Volgens BUX voorziet deze dienst in een behoefte. Van alle orders die sinds de start in januari bij de beleggingsapp zijn gedaan, betreft bijna 1 op de 7 een fractioneel aandeel, zo meldde de broker onlangs. Is dit een slimme oplossing of kun je je hier beter niet mee inlaten?
In plaats van één heel aandeel koop je, zoals de naam aangeeft, een fractie ervan. Je hoeft bijvoorbeeld niet 1.000 euro neer te tellen om in Tesla te kunnen beleggen, maar kunt al voor een zacht prijsje meedoen. Je koopt dan bijvoorbeeld voor een tientje een honderdste aandeel van de autofabrikant of voor 100 euro één tiende aandeel.
Er zijn ook brokers die een vergelijkbare constructie aanbieden voor ETF’s. Dit zijn beleggingsfondsen die alle aandelen uit een index kopen, zoals de AEX- of de S&P 500-index.
Lees ook: Wereldwijd beleggen met een ETF op de MSCI World-index: welke keuze is er en wat zijn de verschillen?
Het risico en potentiële rendement van een fractioneel aandeel zijn vergelijkbaar met een volledig aandeel. Alleen zijn er lagere bedragen mee gemoeid. Stijgt de koers bijvoorbeeld met 1 euro, dan maak je met een half aandeel 50 cent winst. Maar daalt de koers met 1 euro, dan is je verlies ook slechts 50 cent.
Wel gaat het er achter de schermen iets anders aan toe. Er is een derde partij in het spel die de aandelen koopt en opslaat. Als jij bijvoorbeeld een half aandeel Tesla koopt, dan verkoopt de broker hierna de andere helft door aan een andere klant of houdt hij dat halve aandeel vast.
Hoe zit het met het dividend?
Net als bij volledige aandelen krijg je dividend uitgekeerd. Maar dit gebeurt wel op basis van het percentage dat je bezit. Heb jij bijvoorbeeld een half aandeel Tesla, dan ontvang je de helft van het dividend.
Alleen bij kleine bedragen moet je alert zijn, dan de broker kan geen fracties van een cent uitkeren.
… en het stemrecht op aandeelhoudersvergaderingen?
Fractionele aandelen kunnen wel effect hebben op je invloed op een bedrijf. Het stemrecht is op basis van het aantal volledige aandelen, waarbij het percentage naar beneden wordt afgerond. Heb je bijvoorbeeld een half aandeel Tesla, dan mag je helaas niet meestemmen op de aandeelhoudersvergadering. Koop je er nog een half aandeel bij, dan mag dat wél.
Heb je 1,1 aandeel Tesla, dan heb je stemrecht op basis van 1 aandeel. Dit is ook het geval met 1,8 aandeel Tesla.
Wat gebeurt er bij een aandelensplitsing?
Soms besluit een bedrijf om aandelen te splitsen. Dat heeft ook gevolgen voor jou als je in fractionele aandelen belegt.
Stel dat je een half aandeel Tesla bezit van 500 euro en het aandeel in de verhouding 2:1 wordt gesplitst, dan heb je hierna plotseling één volledig aandeel ter waarde van 500 euro, met bijbehorend stemrecht.
Heb ik een probleem als de broker failliet gaat?
De aandelen worden apart bewaard en vallen buiten de boedel bij een eventueel faillissement. Jouw stukken blijven dus buiten schot.
Wat zijn de voordelen van fractioneel beleggen?
Het grootste pluspunt is dat je met een beperkt budget toch kunt beleggen in aandelen die vanwege de hoge koers anders te duur waren. Bovendien kun je voor een laag bedrag een gevarieerde beleggingsportefeuille opbouwen.
Stel dat je voor 1.000 euro aandelen wilt kopen. Je kunt ervoor kiezen om je hele inleg te besteden aan één aandeel Tesla. Maar je kunt het bedrag ook spreiden over verschillende beursfondsen. In plaats van één aandeel Tesla koop je dan bijvoorbeeld:
- 1/2 aandeel Tesla, plus
- 1/10 aandeel Alphabet en
- 1/10 aandeel Amazon.
Die 1.000 euro is dan dus verdeeld over drie verschillende aandelen, in plaats van één. Dat maakt je portefeuille minder kwetsbaar voor koersschommelingen die één specifiek aandeel raken.
Ben je een beginnende belegger, dan is fractioneel beleggen ook een handig middel om met kleine bedragen te oefenen, zonder al te grote risico’s te lopen.
Bovendien stelt het je beter in staat om met kleine bedragen periodiek (bijvoorbeeld elke maand) een vast bedrag in te leggen. Deze strategie, dollar cost averaging genoemd, dempt het risico dat je met een groot bedrag op het verkeerde moment instapt.
Kleven er ook nadelen aan?
Fractioneel beleggen staat nog redelijk in de kinderschoenen. Je kunt hiervoor terecht bij slechts een handvol brokers. Bovendien is het aanbod nog beperkt: lang niet alle aandelen en ETF’s zijn in stukjes te koop.
Het aanbod verschilt wel per broker, dus let hier goed op als je fractioneel wil beleggen. De kosten lopen trouwens ook nogal uiteen, dus dat is nog een ander aandachtspunt, als je een broker zoekt.
Ook moet je je realiseren dat je met een half aandeel geen stemrecht hebt en dus geen invloed op het beleid van het bedrijf.
Een andere beperking is dat je fractionele aandelen doorgaans niet kunt overdragen aan een andere broker. Wil je overstappen naar een andere aanbieder, dan worden de aandelen verkocht en krijg je de opbrengst uitgekeerd.
Verder is het vooralsnog niet mogelijk om limietorders te geven, waarbij je vooraf bepaalt tegen welke maximale koers je het aandeel wil kopen of tegen welke minimumkoers je het van de hand wil doen.
Je kunt voor fractionele aandelen namelijk uitsluitend marktorders inleggen. Dat betekent dat de transactie plaatsvindt tegen de eerstvolgende koers. Gebeurt dat op een ongunstig moment, dan kan je dat rendement kosten.
Wees er verder op beducht dat de koersen van bedrijven soms kunnen worden opgeblazen door de opmars van fractioneel beleggen. Amazon was voorheen uitsluitend bereikbaar voor de happy few, maar nu kunnen ook beleggers met een kleine portemonnee erin beleggen. Dat kan de beurskoers opdrijven, waardoor de waardering minder aantrekkelijk wordt.
Koop je kleine fracties van aandelen, dan loop je mogelijk dividendinkomsten mis, aangezien brokers geen bedragen onder de 1 eurocent kunnen overmaken.
Tot slot moet je je realiseren dat fractioneel beleggen meer discipline vraagt. Als er steeds kleine bedragen door je handen gaan, is de verleiding groot om meer te gaan handelen. Dat kan bij sommige brokers leiden tot meer transactiekosten en dus een lager rendement voor de belegger. Bovendien is de kans groter dat je je meer laat leiden door je emoties, met alle risico’s van dien.
Lees ook: 5 verraderlijke psychologische valkuilen bij beleggen – en hoe je ze kunt voorkomen
Is het voor mij interessant?
Fractioneel beleggen kan interessant zijn als je voor een laag bedrag een breed gespreide aandelenportefeuille wil aanleggen.
Dat is ideaal voor jongeren en startende beleggers, zou je zeggen. Maar als je weinig geld en niet veel ervaring met beleggen hebt, is het de vraag of het wel verstandig is om in losse aandelen te beleggen.
Je kunt voor een laag bedrag ook in een ETF stappen: een beleggingsfonds dat alle aandelen uit een bepaalde index koopt, zoals de AEX of de S&P 500. Met één aankoop beleg je dan je dan automatisch tientallen tot soms wel honderden bedrijven.
Fractionele aandelen kunnen wel interessant zijn als je voor je lol belegt, met relatief kleine bedragen. Je kunt dan ook aandelen kopen die anders te duur voor jou waren.
Lees meer over (fractioneel) beleggen:
- Voor een aandeel Tesla betaal je meer dan $1.000, voor Amazon meer dan $3.000 – bij beleggingsapp BUX kun je nu in stukjes van aandelen handelen
- Hoeveel aandelen is optimaal in een beleggingsportefeuille?
- Dit kun je leren van beurscrashes: klappen kunnen hard zijn, maar je kunt ze beter niet proberen te timen
- ETF’s op de S&P 500: maakt het uit welke je kiest? Het antwoord is: ja