- De Vastelastenbond waarschuwt voor mogelijke fouten bij de nieuwe berekening van de WOZ-waarde.
- Dat zit hem niet zozeer in het systeem zelf, maar in het feit dat een grote transitie nu eenmaal vaak fouten met zich meebrengt.
- Volgens de Waarderingskamer bleven bij de eerste veranderingen de gevolgen juist beperkt, en bestaat zelfs de kans dat oude fouten nu hersteld worden.
- Lees ook: Berekening WOZ-waarde voor 5 miljoen woningen gaat in 2022 op de schop: dit moet je weten.
Dit jaar moeten alle Nederlandse gemeenten werken met een nieuwe berekening van de WOZ-waarden. De Vastelastenbond waarschuwt voor een mogelijke toename aan foute vaststellingen.
Vanaf 1 januari wordt de berekening van de WOZ-waarde van 5 miljoen woningen aangepast. Daarbij vallen WOZ-waardes mogelijk hoger of lager uit als gemeenten opnieuw gaan meten. Dat is op zich niet fout, en de nieuwe berekening zou ook nauwkeuriger moeten zijn. Maar: het consumentencollectief stelt dat er bij het veranderen van methodiek nu eenmaal een grotere kans op fouten is.
“Uiteindelijk zou het nauwkeuriger moeten zijn”, zegt Dirk Jan Wolfert, directeur van de bond ook. “Maar als je verandert van methodiek klopt het vaker niet of roept het vragen op.”
“In gemeenten waar de methode al eerder is ingevoerd heeft dit tot extra bezwaren geleid”, zegt Wolfert. “Dat is voor ons een signaal dat het niet vlekkeloos verloopt.”
Dit doet de aanpassing van de WOZ-berekening
Alle gemeenten moeten vanaf dit jaar alle schattingen vaststellen op basis van de woningoppervlakte, naast een vergelijking met woningen in de gemeente die recent zijn verkocht. Eerder mochten ze zich ook baseren op de inhoud van een woning. Volgens de Waarderingskamer, die toezicht houdt op de vastgestelde waarden door gemeenten, is de nieuwe meetmethode nauwkeuriger.
WOZ-waardes kunnen door de nieuwe meetmethode in bepaalde gevallen fors hoger uitvallen. Wolfert heeft voorbeelden gezien waar de WOZ-waarde ineens met 20 procent is gestegen. De Vastelastenbond verwacht dan ook dat het aantal bezwaren op de korte termijn zal toenemen.
De verplichte wijziging van methode geldt dit jaar voor ongeveer 250 van de 352 gemeenten. De rest was al over naar het nieuwe systeem. Daar bleven de gevolgen volgens de Waarderingskamer juist beperkt. "In sommige gemeenten die deze overgang vorig jaar hebben gemaakt, heeft dit geleid tot extra vragen en bezwaren", zo valt te lezen op de website van de Waarderingskamer. "Maar bij veel andere gemeenten is het voor de eerste keer bekend maken van WOZ-waarden op basis van de gebruiksoppervlakte heel soepel verlopen." De Waarderingskamer was vooralsnog niet bereikbaar voor een reactie.
Eerder stelde de Waarderingskamer al dat er nu juist oude fouten aan het licht zouden kunnen komen. "Wat je bijvoorbeeld weleens ziet is dat gemeenten bij het berekenen van de inhoud soms de oppervlakte als inhoud hebben geregistreerd."
Gemeenten stellen ieder jaar de waarde van een huis vast. Doordat de huizenprijzen al jaren hard oplopen, stijgt ook de WOZ-waarde mee. Op basis daarvan wordt de hoogte van verschillende belastingen vastgesteld. De WOZ-waarde van woningen steeg vorig jaar met gemiddeld 9 procent en is gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2021.
Lees meer over de WOZ-waarde:
- Grote gemeenten halen naar verwachting meer ozb-belasting binnen door stijging van de WOZ-waarde in 2022
- Kluswoning kopen, opknappen en weer verkopen: kun je daar winst op maken? – 8 dingen om op te letten
- Het eigenwoningforfait daalt in 2022 – dit blijft er van dat voordeel over als je huis in waarde is gestegen