Hoewel Noord-Korea er geen geheim van maakt Japan te willen laten zinken en twee langeafstandsraketten over het land stuurde, heeft het regime van Kim Jong-un nogal wat fans in het buurland.

Toru Hanai maakte voor persbureau Reuters foto’s van een club in Tokio die helemaal gewijd is aan het Noord-Koreaanse regime.

Sommige fans zijn zó fanatiek dat ze een vrouwenband hebben opgericht die exclusief Noord-Koreaanse popliedjes ten gehore brengt.


Ze heten ‘sengun-joshi’, Japans voor ‘militaire vrouwen eerst’. Hieronder doen ze een dans die door hun Noord-Koreaanse evenknie, de vrouwenband Moranbong Band, steevast wordt uitgevoerd.

Bron foto: Toru Hanai/Reuters

Ze coveren regelmatig dit lied van de Noord-Koreaanse vrouwenband Moranbong Band. De leden werden persoonlijk geselecteerd door Kim Jong-un himself.


De bandleider in Japan heet Chunhun en is een freelance tekenaar/ontwerpster afkomstig uit de Japanse provincie Kanagawa.

Bron foto: Toru Hanai/Reuters

Chunhun is overigens niet haar echte naam, zoals de Japanse Times eerder al onthulde.


Volgens Chunhun helpen de liedjes van de Moranbang Band haar om 'op zware dagen in een agressieve stemming te komen'.

Bron foto: Toru Hanai/Reuters

Tegen de Japan Times verklapte ze: "Als ik een zware dag voor de boeg heb, kan ik door de liedjes overschakelen naar een agressieve bui. Deze liedjes moedigen me aan om 'vijanden te vernietigen' en 'verzekeren me dat ik de Grote Leider' aan mijn zijde heb'. Met de Grote Leider wordt Kim-Jong-un bedoeld, het 33-jarige, 1.70 meter lange staatshoofd van Noord-Korea en jongste zoon van de overleden dictator Kim Jong-il.


Chunhun luistert naar de groep om dezelfde redenen als dat Japanse, jonge vrouwen naar Taylor Swift of Kate Perry luisteren.

Bron foto: Toru Hanai/Reuters

Ze leest ook veel Noord-Koreaanse 'literatuur', weliswaar vertaald in het Japans.

Bron foto: Toru Hanai/Reuters

Portretten van Kim Il-sung en Kim Jong-il (de grootvader en vader van huidige staatshoofd Kim Jong Un) hangen in de repetitieruimte.

Bron foto: Toru Hanai/Reuters

Ze claimt dat haar adoratie voor het land 'puur cultureel' is. Hieronder brengt ze make-up afkomstig uit Noord-Korea aan.

Bron foto: Toru Hanai/Reuters

"Ik wil de Japanners kennis laten maken met de mode, muziek en kunst uit Noord-Korea. De mensen die daar wonen kunnen niet de schuld krijgen van het politieke beleid dat er gevoerd wordt", aldus Chunhun tegenover de Japan Times.


Haar fascinatie met het land begon met de propagandaretoriek.

Foto: hier bladert ze door een Noord-Koreaans kunstboek. (Bron: Toru Hanai/Reuters)

Chunhun en haar bandmaatjes komen regelmatig bijeen voor een 'joshikai', een feest waar alleen vrouwen mogen komen. Hier praten ze over allerlei zaken: van hun liefdesleven tot de ontwikkelingen in Noord-Korea.

Foto: Chunhun en een ander bandlid poseren voor de portretten van Kim Il Sung en Kim Jong Il. (bron: Toru Hanai/Reuters).

De Japan Times laat ook een anonieme, 23-jarige huisvrouw uit Tokio aan het woord. Deze zegt dat haar mening over Noord-Korea veranderde na Pyongyang bezocht te hebben. "Ik dacht dat de mensen daar koud en emotieloos waren. Maar ik ging door de beveiligingscontrole heen en de beveiliger moest glimlachen om mijn familiefoto's op mijn telefoon. Toen besefte ik dat het ook maar mensen zoals ik zijn."


Soms laten de dames ook heren toe bij hun bijeenkomsten, zoals hieronder twee heren met een t-shirt met het opschrift "See you in Pyongyang".

Bron foto: Toru Hanai/Reuters

Ook wordt er soms een soldatentenue uit de kast getoverd door de fans.

Bron foto: Toru Hanai/Reuters

Chunhun heeft naar eigen zeggen op sociale media wel last van hatelijke berichten. Sommige klussen als freelancer krijgt ze niet toegeschoven dankzij haar liefde voor Noord-Korea.

Bron foto: Toru Hanai/Reuters

Het sentiment tegen Noord-Korea is niet uitzonderlijk in Japan. Het is toegenomen sinds Pyongyang tien jaar geleden begon met het testen van nucleaire wapens, aldus de Britse krant The Guardian.

Circa 600.000 Koreanen leven in Japan, waarvan er circa 150.000 loyaal zijn aan Noord-Korea. Velen van hen zijn nazaten van Koreanen die naar Japan vluchtten vanwege de Koreaanse oorlog tussen 1950 en 1953. Anderen zijn nazaten van Koreaanse vrouwen die begin 1900 naar Japan werden gehaald om in het huwelijk te treden met een Japanner.

LEES OOK: Donald Trump buigt niet voor de Japanse keizer (hij geeft een knikje met z’n hoofd)