De voormalige Fortis Bank komt geheel in handen van het Franse BNP Paribas, dat het resterende belang van 25 procent van de Belgische overheid koopt. Dat meldden BNP Paribas en de Belgische regering woensdag in een gezamenlijke verklaring.

Het destijds Belgisch-Nederlandse financiële concern Fortis raakte in 2008 in zware moeilijkheden door de kredietcrisis en de te dure overname van de Nederlandse bankactiviteiten van ABN Amro. De Nederlandse overheid kocht in oktober van dat jaar de Nederlandse onderdelen, die zijn verdergegaan onder de namen ABN Amro (bank) en ASR (verzekeringen).

De Belgische staat redde de Belgische onderdelen, en verkocht de bankactiviteiten grotendeels door aan BNP Paribas. De Belgische verzekeringstak is onder de naam Ageas nog altijd genoteerd aan de beurs in Brussel. De slechte beleggingen waar Fortis aan dreigde te bezwijken, werden ondergebracht in een zogenoemde bad bank. Die werd eerder dit jaar verkocht.

Overheidsbemoeienis

Volgens de Belgische minister van Financiën Koen Geens is de overheidsbemoeienis met BNP Paribas Fortis, zoals de bank sinds 2009 heet, niet meer nodig. ,,Wij hebben er vertrouwen in dat de bank in staat is zijn rol in de Belgische economie te blijven vervullen”, zei hij.

België krijgt 3,25 miljard euro voor zijn belang, wat neerkomt op een winst van 900 miljoen euro. Het land gebruik de opbrengst om de staatsschuld te verlagen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl