In Amsterdam stond de AEX-index omstreeks half vijf 1,7 procent lager op 342,36 punten. De MidKap daalde 2,4 procent tot 623,65 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs liepen de verliezen uiteen van 1,7 tot 2 procent.

Banken en verzekeraars hoorden tot de grootste verliezers door de aangewakkerde zorgen over de schulden van landen als Griekenland, Spanje en Italië. In de AEX verloren ING en Aegon tot 3,5 procent. SNS Reaal verloor in de MidKap 2,5 procent. In Parijs leverde Crédit Agricole bijna 3 procent in, terwijl Commerzbank in Frankfurt bijna 4 procent minder waard werd.

Eurokoers

Naast de probleemlanden uit de eurozone speelden ook zorgen over de Chinese, Duitse en de Amerikaanse economie de beleggers parten. Uit cijfers van de centrale bank van Chicago bleek dat de groei van de Amerikaanse economie in april is afgenomen. Eerder bleek al dat de productie van Chinese fabrieken in mei in het laagste tempo groeide in bijna een jaar tijd en dat de groei in de private sector in Duitsland afgelopen maand is afgezwakt.

De economische zorgen zetten flinke druk op de eurokoers en de olieprijs. De euro daalde tot 1,4045 dollar, tegen 1,4175 dollar bij het slot van de Europese markten vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie nam met 2,6 procent af tot 97,52 dollar. Ook Brentolie (109,72 dollar per vat) werd 2,4 procent goedkoper.

Luchtvaartmaatschappijen

Olieconcerns Shell en BP leverden hierop 1 tot 1,7 procent in. Toeleverancier aan de olie-industrie SBM Offshore ging 4,3 procent achteruit.

Ook luchtvaartmaatschappijen hadden het zwaar door de aswolk uit de IJslandse vulkaan Grimsvötn. Die leidde maandag niet tot grote problemen in het vliegverkeer, maar deed de slechte herinneringen herleven aan de forse schade die vorig jaar werd geleden door een vergelijkbare wolk. Air France-KLM en Lufthansa verloren beide ongeveer 4 procent van hun beurswaarde.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl