- De prijsverschillen tussen woonverzekeringen zijn groter geworden, volgens financiële vergelijker Independer.
- Hierdoor kun je soms voor dezelfde polis bij de ene verzekeraar bijna dubbel zo duur uit zijn als bij de andere.
- Vooral de premies van opstalverzekeringen zijn dit jaar fors gestegen.
- Lees ook: 5 dieren die je huis bedreigen en schade kunnen aanrichten die vaak niet verzekerd is: van de Amerikaanse grondtermiet tot de steenmarter
De onderlinge prijsverschillen in woonverzekeringen zijn toegenomen, zo blijkt uit een analyse van de financiële vergelijker Independer.
Het kan gebeuren dat je voor ongeveer hetzelfde verzekeringspakket bij de ene aanbieder meer dan dubbel zoveel premie betaalt als bij de andere. Het verschil kan oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar.
Woonverzekeringen zijn verzekeringspakketten die bestaan uit zowel een inboedel- als een opstalverzekering. Met een inboedelverzekering verzeker je alle spullen die in je huis staan tegen diefstal of schade door onder andere een lekkage of een brand. Hierbij gaat het moet je bijvoorbeeld denken aan meubels, kleding, je wasmachine en je tv.
Een opstalverzekering verzekert je huis en alles wat daar aan vast zit, zoals de tuin, badkamer en vloer.
Lees ook: Huizenprijs stijgt op maandbasis opnieuw licht, op jaarbasis nog min van 5%
Vooral opstalverzekeringen zijn een stuk duurder geworden
Volgens Independer is de gemiddelde premie voor inboedelverzekeringen sinds eind 2022 hard gedaald. Maar woonverzekeringen zijn gemiddeld wel een stuk duurder geworden.
De grote boosdoener is de opstalverzekering. De premies van deze verzekering zijn dit jaar over de hele linie gestegen. Dat komt waarschijnlijk omdat de herbouwwaardes van woningen zijn gestegen, door hogere personeelslasten en gestegen kosten voor bouwmaterialen.
Bij inboedelverzekeringen is de vervangingswaarde van spullen een stuk minder gevoelig voor de inflatie. Dit komt waarschijnlijk omdat verzekeraars bij schade vaak maar korte tijd de nieuwwaarde krijgt uitgekeerd.
Als je bijvoorbeeld thuis een computer hebt staan van twee jaar oud, dan krijg je bij schade die buiten jouw schuld ontstaat waarschijnlijk maar een fractie van de nieuwwaarde terug.
Volgens Independer zijn de premies van sommige woonverzekeringen in 2023 met wel 43 procent gestegen.
Bron: Independer
Verschil woonverzekering kan oplopen tot bijna €500 per jaar
Het aanbod van pakketten in woonverzekeringen is sterk veranderd in een jaar tijd, meent Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij de vergelijkingswebsite. Er zijn producten bijgekomen, terwijl anderen juist van de markt zijn gehaald. Ook hebben verzekeraars aanpassingen doorgevoerd in de dekkingen en/of premies. Daardoor zijn er grote verschillen ontstaan in het prijsaanbod.
De prijsveranderingen binnen pakketverzekeringen met allrisk- en glasdekking lopen uiteen van 20 procent lager dan gemiddeld tot 19 procent hoger dan gemiddeld. Dit kan er volgens Independer toe leiden dat je voor dat je voor bijna dezelfde verzekering bij de goedkoopste verzekeraar 32,92 euro per maand betaalt en bij de duurste 72,35 euro.
Wie niet oplet kan dus dubbel zo duur uit zijn voor nagenoeg dezelfde polis. Op jaarbasis betekent dit dat je ongeveer 480 euro teveel betaalt.
Het loont dus de moeite om na afloop van het verzekeringsjaar te kijken of jouw woonverzekering nog wel de voordeligste is, of dat er een beter alternatief is. De verzekering die vorig jaar als goedkoopste uit de bus kwam, hoeft dat een jaar later niet meer te zijn.
Volgens Ypma kun je beter een woonpakketverzekering afsluiten, in plaats van een losse inboedel- en opstalverzekering bij verschillende aanbieders. "Je kunt dan bij eventuele schade bij één loket terecht. Stel dat het dak van je huis eraf waait en je inboedel nat regent, dan kun je bij één verzekeraar aankloppen. Dat maakt het een stuk eenvoudiger. Daarnaast levert het soms premiekorting op als je een pakketverzekering afsluit."