- De populairste hypotheekrente voor 10 jaar vast met NHG ging afgelopen week met ruim 0,1 procentpunt omhoog, de grootste stijging in één week sinds oktober 2023.
- Ook andere hypotheekrentes zijn gestegen, terwijl de verwachting was dat de hypotheekrentes in 2025 licht zouden dalen.
- De gemiddelde rente voor 10 jaar vast met en zonder NHG komt uit op respectievelijk 3,65 en 4,08 procent.
- Lees ook: Wachten op daling hypotheekrente bij kopen huis? Waarom dat niet per se slim is
De hypotheekrente neemt anders dan verwacht een forse klim in 2025. In plaats van een lichte daling, is de populairste hypotheekrente voor 10 jaar vast juist gestegen. Ook andere rentevaste periodes gingen afgelopen week omhoog.
Dat meldt financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep in zijn nieuwsbrief van deze week. De gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar met NHG-verzekering vast steeg met 0,11 procentpunt, van 3,54 procent naar 3,65 procent. De hypotheekrente voor 10 jaar vast zonder NHG komt nu boven de 4 procent uit.
Dit is te zien in de onderstaande grafiek met gegevens van Van Bruggen Adviesgroep, die de ontwikkeling van de hypotheekrente voor 10 jaar vast met en zonder NHG sinds begin 2022 toont.
Te zien is dat de gemiddelde rentes voor 10 jaar vast met en zonder NHG een aantal weken op respectievelijk zo'n 3,5 procent en 4 procent lagen en dat ze dat niveau nu beginnen te ontstijgen. De gemiddelde rente zonder NHG van 4,08 procent ligt nu op hetzelfde niveau als halverwege oktober vorig jaar. De gemiddelde rente met NHG van 3,65 procent heeft het niveau bereikt van halverwege september.
Forste stijging hypotheekrente
Ook de gemiddelde rente voor 20 jaar vast met NHG steeg fors met 0,12 procentpunt, van 3,83 naar 3,95 procent. Andere vaste rentes liepen tevens op, maar minder hard. De variabele rente, die al enige tijd hoger ligt dan de vaste rentes, bleef ongewijzigd.
De onderstaande tabel van Van Bruggen Adviesgroep toont de gemiddelde vaste rentes en de variabele rentes met en zonder NHG van dit moment.
De hypotheekrentes stijgen tegen de verwachting in. Van Bruggen Adviesgroep schetste eerder drie scenario's, waarbij een lichte daling van de hypotheekrente het meest realistisch werd geacht. Inmiddels is sprake van het 'pessimistische scenario' waarbij de hypotheekrente 10 jaar vast naar 4 procent stijgt.
Oorzaak van de stijgende rentes is de huidige ontwikkeling op de financiële markten en de hevige concurrentie onder geldverstrekkers. Op de financiële markten zijn de rentes stijgende, dat geldt ook voor de rente op staatsleningen van 10 jaar vast, die een indicatie geeft van de kosten die geldverstrekkers maken als ze zelf geld lenen.
De hypotheekrente volgt deze rente, de ene keer sneller dan de andere keer. Als de rente op 10-jarige staatsleningen stijgt, nemen geldverstrekkers soms pas op de plaats om geen marktaandeel te verliezen. Maar nu zijn hun marges zo laag dat ze gedwongen worden de kapitaalmarktrente te volgen, schreef Business Insider vorige week al.
Trump, olie en de sterke Amerikaanse economie
De rentes op de financiële markten stijgen vanwege het economische beleid dat aantredend president Donald Trump naar verwachting in petto heeft voor de Verenigde Staten. Er wordt aangenomen dat de staatsschuld van de VS zal stijgen en dat er hogere handelstarieven komen. Dat drijft de inflatie op en daarmee ook de rente.
Tegelijk is er sprake van een sterke Amerikaanse economie. In december kwamen er meer banen bij dan verwacht. Meer werkgelegenheid betekent doorgaans hogere lonen en dito uitgaven, wat ook de inflatie opdrijft.
Daarnaast doen de olieprijzen een duit in het zakje. De prijzen voor ruwe olie stijgen door sancties op olietransporten van de zogenoemde Russische schaduwvloot. Dit verhoogt de kosten van veel producten.