Voor de strafrechter hoeven illegale henneptelers niet zo bang te zijn. Voor de Belastingdienst des te meer.
Begin maart deed de rechtbank in hoger beroep uitspraak tegen de huurder van een Rotterdamse woning wegens belastingontduiking. Hij had zijn inkomsten uit wietteelt niet opgegeven bij zijn belastingaangifte.
Dat er sprake was van het kweken van hennep bleek na een inval door de politie. Dat was gebeurd na vermoedens van hennepteelt, mede op basis van aanwijzingen van het plaatselijke stroombedrijf. Om strafvervolging te voorkomen, betaalde de huurder aan Justitie een boete van 100 euro.
Na het oprollen van de wietplantage legde de Belastingdienst een naheffing op plus een zogeheten vergrijpboete wegens het verzwijgen van inkomsten. Over twee uitkeringen van in totaal 15.589 had de man wel inkomstenbelasting betaald. Maar volgens de Inspecteur van de Belastingdienst had hij 36.535 euro aan inkomsten uit de wietteelt ten onrechte niet aangegeven.
Inkomsten uit wietteelt zijn belast
Om te bepalen hoeveel de illegale teler met de hennepplantage had verdiend, moest de Belastingdienst een schatting maken. Zij ging uit van twee verkochte oogsten van elk 395 planten.
Andere aannames, die zijn gebaseerd op een rapport over de hennepteelt van het Openbaar Ministerie, zijn een gemiddelde opbrengst van 28,2 gram per plant en 3,28 euro opbrengst per gram. Samen komt dat uit op 73.031 euro.
De fiscus schrijft van dat bedrag de helft toe aan de huurder van de woning. De andere helft van de opbrengst is, zo vermoedt de Belastingdienst, terecht gekomen bij een inmiddels aan kanker overleden vriend, met wie hij de hennepplantage bestierde.
De inkomsten vallen volgens de fiscus onder het kopje ‘Resultaat uit overige werkzaamheden’ en worden belast in box 1. Daaruit resulteert een naheffing van 13.699 euro.
Naast inkomstenbelasting en sociale premies moet over het inkomen uit wietteelt ook 1.642 euro aan zvw-premie worden betaald. De vergrijpboete vanwege het verzwijgen van de inkomsten bedraagt 50 procent van de naheffing ofwel 6.849 euro. In totaal moet de betrapte wietteler ruim 22.000 euro aan de fiscus betalen.
Oeps! We konden je formulier niet vinden.
Paul van der Kwast is financieel planner en lid van de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet. Ook schrijft hij tweewekelijks een column over personal finance.
Lees ook
Aangifte 2014: alles wat je moet weten over aftrekposten en andere nuttige tips
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl