De economie van Rusland is in het tweede kwartaal met 4,1 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder. Dat meldde het Russische statistiekbureau Rosstat op basis van nieuwe cijfers. Rusland gaat gebukt onder zware economische sancties van westerse landen vanwege de oorlog in Oekraïne.

Daarmee valt de krimp nog iets sterker uit dan eerder gedacht, want bij een voorlopige raming werd een neergang van 4 procent gemeld. Vanwege de oorlog zijn bijvoorbeeld veel grote westerse bedrijven vertrokken uit Rusland.


source: tradingeconomics.com

Ook zijn leveringen van producten aan het land door westerse bedrijven stopgezet, waar de Russische industrie last van heeft. Wel profiteert Rusland van de hoge brandstofprijzen die de inkomsten stutten.

In het eerste kwartaal van dit jaar was nog een groei van 3,5 procent te zien. Rusland begon de invasie van Oekraïne op 24 februari. Over de eerste zes maanden van dit jaar was sprake van een krimp met 0,4 procent, aldus Rosstat.

De Russische minister van Economische Zaken zei eerder deze week dat de economie waarschijnlijk de komende tijd minder sterk zal krimpen dan eerder verwacht. Voor heel 2022 wordt op een krimp rond 3 procent gerekend.

Poetin: Rusland bereid meer graan te exporteren

Tegen de achtergrond van de economische krimp is het niet vreemd dat president Vladimir Poetin heeft gezegd dat Rusland bereid is de graanexport flink op te voeren.

Het land verwacht voor het einde van dit jaar 30 miljoen ton graan te verkopen in het buitenland, maar zou dit volume kunnen opvoeren naar 50 miljoen ton. Daarvoor moet de Russische graanoogst, die dit jaar uitzonderlijk goed verloopt, wel op 130 miljoen ton uitkomen.

Na het begin van de Russische inval in Oekraïne schoten de marktprijzen voor graan en andere voedingsmiddelen omhoog, doordat blokkades van Oekraïense havens aan de Zwarte Zee de export bemoeilijkten.

Rusland en Oekraïne zijn samen goed voor ongeveer een derde van de wereldwijde graanexport, dus de problemen wakkerden de vrees voor hongersnoden in armere landen in Afrika en het Midden-Oosten aan.

Afgelopen zomer sloten Rusland en Oekraïne na bemiddeling van Turkije en de Verenigde Naties een deal die het voor Oekraïne weer mogelijk maakte graan per schip via de Zwarte Zee uit te voeren. Ook voor Rusland wordt het door de afspraken gemakkelijker om graan te exporteren, een handel waar het land doorgaans miljarden dollars mee verdient.

Hierop daalden de prijzen voor granen als tarwe en maïs, hoewel de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) vorige week waarschuwde dat deze belangrijke voedingswaren nog altijd duurder zijn dan een jaar geleden.

Ondertussen zaait Poetin twijfel over zijn steun voor het verlengen van de graandeal, die in principe in november afloopt. Net als eerder deze week beklaagde hij zich in een televisiespeech over het feit dat veel Oekraïense landbouwgoederen niet naar arme landen gaat en dat Rusland is benadeeld door de overeenkomst. Hij zal deze kwestie volgende week in Oezbekistan bespreken met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Inflatie Oekraïne stijgt naar bijna 24 procent

Ook in Oekraïne is door de oorlog grote economische schade aangericht en veroorzaakt het conflict grote logistieke problemen. De inflatie in Oekraïne is in augustus gestegen naar 23,8 procent. Met name levensmiddelen als eieren en suiker werden duurder, maar ook brandstoffen.

Het is de zevende maand op rij dat de inflatie in Oekraïne toeneemt. In juli lag die nog op 22,2 procent in vergelijking met een jaar eerder. Door de Russische invasie zijn bijvoorbeeld transportkosten gestegen en zijn er problemen met de levering van producenten aan consumenten en bedrijven. Daardoor worden de prijzen aangejaagd.

De Oekraïense centrale bank liet donderdag het belangrijkste rentetarief op 25 procent. Dat is het hoogste niveau sinds 2015.

LEES OOK: Het lukt Poetin waarschijnlijk niet om 137.000 nieuwe soldaten te vinden voor de oorlog in Oekraïne, denken Amerikaanse militaire experts