- Het aandeel ASML is dinsdag 16 procent gedaald op de Amsterdamse beurs. De daling zette woensdag door.
- De chipmachinefabrikant meldde dinsdag bij te vroeg gepubliceerde kwartaalcijfers dat er fors minder orders zijn binnengekomen in het derde kwartaal.
- De vroegtijdige publicatie van de cijfers lag volgens het bedrijf aan een technische fout. “We zijn nog aan het achterhalen hoe dit gekomen is.”
- Lees ook: Taiwanese chipgigant TSMC wil meer fabrieken in Europa bouwen
Chipmachinefabrikant ASML heeft in het derde kwartaal fors minder orders binnengekregen dan in de voorgaande periode. Volgens het concern uit Veldhoven bedroeg de waarde van de boekingen ruim 2,6 miljard euro. Dat was een kwartaal eerder nog bijna 5,6 miljard euro.
Het cijfer over de boekingen viel ook veel lager uit dan analisten hadden verwacht. Op de beurs in Amsterdam dook het aandeel ASML keihard omlaag. De handel in het aandeel werd tijdelijk stilgelegd. Het aandeel ASML sloot dinsdag bijna 16 procent lager.
Woensdagochtend zette de daling van het aandeel ASML door met een min van bijna 4 procent naar 636 euro. Daarmee is het aandeel binnen 24 uur ongeveer 20 procent gedaald.
De zware koersverliezen onder de chipbedrijven duwden de AEX, de belangrijkste beursindex in Amsterdam, dinsdag 2,5 procent in het rood. Woensdagochtend leverde de AEX-index nog eens een half procent in op 894 punten.
In de VS kregen Amerikaanse chipaandelen dinsdag ook flinke klappen, na de tegenvallende resultaten van de Nederlandse chipmachinefabrikant. De Semiconductor Sector Index, een belangrijke graadmeter voor de Amerikaanse chipsector, ging met 5,3 procent omlaag tot 5.145 punten.
De algehele stemming op Wall Street was verder negatief, na de nieuwe recordstanden op maandag. De Dow-Jonesindex eindigde 0,8 procent lager op 42.740,42 punten. De breder samengestelde S&P 500-index verloor eveneens 0,8 procent, op 5.815,26 punten. De techgraadmeter Nasdaq zakte 1 procent tot 18.315,59 punten.
"Dat ASML zijn verwachtingen naar beneden bijstelde, betekent dat de vraag naar allerlei soorten chips, met uitzondering van chips voor generatieve AI, behoorlijk zwak is", concludeert beleggingsstrateeg Irene Tunkel van het effectenkantoor BCA Research. "Een zwakke vraag naar chips wijst op een lagere wereldwijde groei. Het betekent dat de wereldwijde vraag naar vrijwel alles zwak is", stelt ze vast.
Cijfers ASML: een dag te vroeg
De resultaten van ASML werden door een naar eigen zeggen technische fout een dag te vroeg gepubliceerd. De cijfers verschenen dinsdagmiddag plotseling op de site van het bedrijf, terwijl dit eigenlijk stond gepland voor woensdag voorbeurs. Ook kwamen ze binnen via de terminal van financieel persbureau Bloomberg. De resultaten kwamen dinsdag uiteindelijk wel via de mail binnen bij andere media, met de datum 15 oktober op het persbericht.
"We zijn nog aan het achterhalen hoe dit gekomen is. Er was iets met onze website, collega's zijn aan het uitzoeken wat er precies is gebeurd. Daar krijg ik morgen een rapport van en dan moeten we kijken wat we ermee doen", verklaart een woordvoerster.
Gerben Everts, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), noemt de blunder "zeer onfortuinlijk en slordig". Ook omdat het bedrijf zijn vooruitzichten naar beneden moest bijstellen. "Dat had je toch liever verteld met een uitgebreide, zorgvuldige toelichting erbij. Die kans is ASML nu ontnomen en daarmee ook de kans voor beleggers om het nieuws goed te duiden," zegt Everts.
Toch verwacht hij geen schadeclaims van beleggers. Volgens de regels is het niet toegestaan om tijdens de beursuren te publiceren. "Maar het kan gebeuren, het is naar alle waarschijnlijkheid een menselijke fout. Die mensen doen dit niet expres. Ongetwijfeld hebben een of meerdere mensen nu slapeloze nachten."
ASML verwacht lagere omzet in 2025
In het persbericht stelt de onderneming dat er nog steeds sterke ontwikkelingen zijn rond kunstmatige intelligentie (AI), maar dat in andere marktsegmenten het herstel langer duurt. Dat herstel lijkt volgens ASML meer geleidelijk te zijn dan eerder verwacht. Dit zal naar verwachting in 2025 aanhouden, wat volgens het bedrijf tot voorzichtigheid leidt bij klanten.
De omzet van ASML bedroeg in de afgelopen periode bijna 7,5 miljard euro. De nettowinst kwam uit op 2 miljard euro. ASML gaf aan voor het vierde kwartaal op een omzet tussen de 8,8 miljard en 9,2 miljard euro te rekenen.
Voor heel 2024 voorspelt het concern een omzet van circa 28 miljard euro, wat iets meer is dan in 2023. De omzetprognose voor 2025 werd wel naar beneden bijgesteld tot een bandbreedte van 30 miljard tot 35 miljard euro. Hier werd eerder op 30 miljard tot 40 miljard euro gerekend.