- Nederlandse gemeenten kregen er afgelopen jaar 4 procent meer medewerkers bij, ondanks de krappe arbeidsmarkt.
- Dat blijkt uit de Personeelsmonitor 2022 van A&O fonds Gemeenten.
- Gemeenten verwelkomden zowel meer jongeren als 60-plussers. Wel nam het ziekteverzuim toe naar 6,7 procent. Medewerkers klagen over een hoge werkdruk.
- Lees ook: Krapte op arbeidsmarkt blijft zeer hoog bij start van 2023: meer banen, werkloosheid licht lager
Ook al is de arbeidsmarkt uitermate krap, Nederlandse gemeenten zagen hun medewerkersbestand afgelopen jaar met wel 4 procent groeien. Ze wisten de meeste van hun vacatures vervuld te krijgen, maar op de werkvloer ging het er niet altijd goed aan toe.
Dat blijkt uit de nieuwe Personeelsmonitor 2022 van A&O fonds Gemeenten, die dinsdag uitkomt.
179.380 medewerkers bij gemeenten
Liefst 179.380 medewerkers waren 31 december 2022 in dienst bij Nederlandse gemeenten. het ging om een stijging van 4 procent ten opzichte van het jaar ervoor.
Het is de grootste stijging in jaren, die werd veroorzaakt doordat zowel huidige als nieuwe vacatures vervuld werden. Gemeenten kregen er nieuwe taken bij, waardoor er extra functies ontstonden. Denk hierbij aan de opvang van vluchtelingen en energiekwesties. Ook steeg het aantal voltijdsmedewerkers bij gemeenten naar 59 procent.
Meer jongeren en 60-plussers bij gemeenten
Er was sprake van een opmerkelijk hogere toestroom van zowel jonge medewerkers als 60-plussers. 18 procent van de medewerkers was jonger dan 35 jaar en 17 procent was 60 jaar of ouder. Gemeenten lijken dus niet aan leeftijdsdiscriminatie te doen. Gemeentepersoneel was in 2022 gemiddeld 47,2 jaar oud.
Het aandeel vrouwen op leidinggevende posities (44 procent) nam verder toe. Bovendien is dit aandeel hoog ten opzichte van het Nederlands gemiddelde (28 procent).
De bezetting bij gemeenten mag dan al flink zijn gestegen in 2022, liefst 83 procent van het personeel verwacht dat deze beweging zich verder zal voortzetten in 2023.
Het ziekteverzuim bij gemeenten steeg afgelopen jaar naar 6,7 procent, een record. In 2021 was er nog sprake van een ziekteverzuim van 5,8 procent. 63 procent van het gemeentepersoneel wees als verklaring voor het hoge verzuim op zaken als de werkdruk en stress.
Ruim negen op de tien gemeenten vindt tevens dat werkdruk een actueel thema is. Toch neemt maar de helft van de gemeenten maatregelen voor het verlichten van de werkdruk.