- Nederland zit waarschijnlijk nog langere tijd met benzineprijzen rond de 2 euro per liter opgescheept, denkt marktdeskundige Paul van Selms.
- De daling van de olieprijs op vrijdag van meer dan 10 procent zal volgens hem niet leiden tot een sterke daling van de prijs aan de benzinepomp.
- Vanwege de olieprijsdaling denken de landen van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland erover om de voor januari geplande verruiming van de olieproductie niet meer te laten doorgaan.
- Lees ook: Pirvate lease, auto-abonnement of gewoon een occasion kopen, wat is het beste voor jouw portemonnee?
Nederland zit waarschijnlijk nog langere tijd met benzineprijzen rond de 2 euro per liter opgescheept. Dat denkt marktdeskundige Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers.
Vrijdag zetten de olieprijzen op de markt voor ruwe aardolie opeens een forse daling in, maar Van Selms denkt dat dit een incident betreft en dat de situatie structureel niet is veranderd.
De olieprijzen gingen vrijdag zo’n 12 tot 13 procent omlaag. Het komt zelden voor dat er op een dag sprake is van zo’n sterke prijsdaling op de oliemarkten. Beleggers schrokken van het nieuws over de ontdekking van een nieuwe coronavariant in Zuid-Afrika. Die zorgt er mogelijk voor dat de wereldwijde vraag naar olie wat gaat afnemen als gevolg van nieuwe reisbeperkingen.
Maar aan de aanbodkant is er nog niks veranderd, geeft Van Selms aan. Hij heeft de indruk dat de grote olieproducerende landen de hoge olieprijzen van de laatste tijd wel best vonden en dat ze zich ervoor zullen inspannen om de prijzen rond dat niveau te houden.
Niet alle experts denken hier overigens hetzelfde over. Onlangs voorspelde een kenner van vermogensbeheerder T. Rowe Price dat de hoge olieprijzen op termijn onhoudbaar worden. Maar dan nog duurt het waarschijnlijk even voordat de gevolgen daarvan ook aan de Nederlandse pomp zijn te merken.
De landen van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland denken er intussen al over om de voor januari geplande verruiming van de olieproductie niet meer te laten doorgaan, meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Die reactie op de grote prijsdaling op de oliemarkten van vrijdag zou een prijsstuwende werking kunnen hebben.
De gemiddelde adviesprijs voor een liter E10 (Euro95) bedraagt zaterdag 2,13 euro, ruim een halve cent minder dan een dag eerder. Van Selms acht het goed mogelijk dat de prijs komende tijd enigszins zal zakken, richting de 2 euro. Maar op een duidelijk lagere prijs hoeven mensen volgens hem nog niet te rekenen.
Pomphouders kunnen wel afwijken van de adviesprijzen van de oliesector, die UnitedConsumers bijhoudt. Automobilisten zijn doorgaans het duurst uit bij tankstations langs de snelweg.
Volgens prijsvergelijker brandstof-zoeker.nl is het bij een goedkope pomp in de provincie Groningen nog steeds mogelijk om E10 voor 1,84 euro per liter te tanken.
Oliekartel OPEC stelt mogelijk een geplande productieverruiming uit
De landen van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland denken erover om de voor januari geplande verruiming van de olieproductie niet meer te laten doorgaan.
Dat schrijft persbureau Bloomberg op basis van verschillende afgevaardigden van de OPEC+-landen. Reden is de enorme prijsdaling van olie op vrijdag vanwege angst voor de nieuwe Omicron-variant van het coronavirus.
De landen van de OPEC+ waren al een aantal maanden bezig de productie van de fossiele brandstof op te voeren. Desondanks steeg de olieprijs ook flink door. Dat vonden de olieproducerende landen, onder aanvoering van Saudi-Arabië en Rusland geen aanleiding om de productie op te voeren. Ze weerstonden onder meer druk van de Verenigde Staten die een lagere olieprijs wilden.
Eerder gaf de OPEC al aan te verwachten dat in december er weer een overschot aan olie op de markt zou zijn. Dat zagen de landen niet als een probleem omdat ook de aangetaste reserves nog moeten worden aangevuld.
Of de OPEC+ daadwerkelijk afziet van de extra productieverhoging met 400.000 vaten per dag moet volgende week blijken. Woensdag en donderdag komen de landen virtueel bij elkaar om daarover te beslissen.