- Huizenprijzen zijn in de maand maart relatief hard gedaald, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
- Op jaarbasis ging het om een min van 2,3 procent.
- Sinds het piekniveau van augustus 2022 is de gemiddelde transactieprijs van woningen met ruim 30.000 euro gezakt.
- Lees ook: Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt bij de start van 2023
De afkoeling van de Nederlandse huizenmarkt zet door. In maart zijn huizenprijzen op maandbasis relatief fors gedaald.
In doorsnee zakte de verkoopprijs voor een koopwoning met 2,3 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Onder andere gestegen rentes op hypotheken drukken op de waarde van woningen.
In februari gingen de huizenprijzen op jaarbasis met 0,8 procent omlaag. Het was toen de eerste keer in bijna tien jaar dat huizen goedkoper waren dan een jaar eerder.
Huis in 7 maanden tijd €30.000 minder waard
De vergelijking op jaarbasis oogt nog relatief gematigd, maar vanaf het piekniveau van de huizenprijs in augustus 2022 is inmiddels sprake van een forse afkoeling.
De gemiddelde transactieprijs van koopwoningen lag afgelopen augustus op 446.263 euro. Afgelopen maart lag de gemiddelde verkoopprijs op 415.141 euro. Ofwel in 7 maanden is de gemiddelde transactieprijs met ruim 30.000 euro gedaald.
Kijk je naar de ontwikkeling in het eerste kwartaal van dit jaar, dan komt het CBS uit op een daling van de gemiddelde huizenprijs met 0,7 procent, vergeleken met de eerste drie maanden van 2022.
Die prijsdaling is veel gematigder dan de daling van de gemiddelde huizenprijs die de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) begin april meldde. Volgens makelaars daalden de huizenprijzen in het eerste kwartaal met 8,2 procent op jaarbasis.
De cijfers van de NVM zijn onvollediger, maar wel gebaseerd op het moment dat het koopcontract wordt getekend. Dat is standaard enkele weken eerder dan de registratie van verkoopakten bij het Kadaster, waar de prijzen van het CBS op zijn gebaseerd. De data van de NVM lopen daarom vaak vooruit op de cijfers van het CBS.
Sterkste daling huizenprijzen in provincie Utrecht
Volgens het CBS gingen de huizenprijzen in het eerste kwartaal het hardst omlaag in de provincie Utrecht, namelijk met 3 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van vorig jaar.
Ook in zes andere provincies daalden de prijzen op jaarbasis. Maar in Zeeland, Overijssel, Drenthe, Noord-Brabant en Zuid-Holland waren huizen nog altijd meer waard dan een jaar eerder. Maar die stijging was wel minder fors dan in eerdere kwartalen.
De afgelopen jaren stegen de huizenprijzen juist keihard. Dat maakte het voor starters op de woningmarkt steeds lastiger om een koophuis te vinden.
De NVM waarschuwde onlangs dat die problemen nog steeds niet voorbij zijn, ook al groeit het aanbod betaalbare woningen wel wat. Naast de hogere leenkosten bij een hypotheek komt dat ook doordat er weinig nieuwbouw bijkomt, stelde de makelaarsclub.