- Huizenprijzen zitten flink in de lift en het aantal hypotheekaanvragen stijgt ook.
- Opvallend daarbij is dat hypotheekrentes relatief laag blijven.
- Mede door de sterke concurrentie durven geldverstrekkers het nog niet aan om de hypotheekrente omhoog te gooien.
- Lees ook: Recordaantal hypotheekaanvragen voor kopen huis in oktober: starters kopen gemiddeld woning van 4 ton
Huizenprijzen zitten weer stevig in de lift en dat betekent ook dat het weer druk is op de hypotheekmarkt, met recordaanvragen voor nieuwe hypotheken van kopers in oktober. Intussen blijven hypotheekrentes gemiddeld genomen stabiel, maar onderliggend is er wel flinke druk op de hypotheekrente.
In de onderstaande grafiek voor de populaire rentevaste periode van 10 jaar is te zien dat hypotheekrentes sinds augustus gemiddeld genomen 0,25 procentpunt zijn gedaald.
De 10-jaars hypotheekrente mét NHG-verzekering ligt momenteel op 3,55 procent en dezelfde rente zonder NHG noteert gemiddeld op 4,07 procent.
Geldverstrekkers moeten bij het bepalen van de hypotheekrente onder meer rekening houden met de kosten die ze zelf maken, als ze lenen op de kapitaalmarkt. Een belangrijke indicator daarvoor is de rente op de 10-jarige Nederlandse staatslening.
In de onderstaande grafiek is te zien dat de 10-jaars staatsrente tussen juni en eind september is gedaald. Sindsdien is deze rente echter weer met 0,3 procentpunt opgelopen. De rentesprong van oktober is echter niet terug te zien bij de gemiddelde hypotheekrente, want die is in oktober nauwelijks in beweging gekomen.
10-jaars staatsrente (%)
Geldverstrekkers hebben afgelopen maand dus niet aangegrepen om de hypotheekrente te verhogen. Tegelijk zijn de financieringskosten voor geldverstrekkers waarschijnlijk wel gestegen, wat betekent dat de winstmarge is gedaald.
Geldverstrekkers zien winstmarge op hypotheken dalen
Financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep heeft de ontwikkeling van de zogenoemde bruto rentemarge in de onderstaande grafiek in kaart gebracht. Het gaat hier dus om het verschil tussen de gemiddelde 10-jaars hypotheekrente en de 10-jaars staatsrente.
Te zien is dat de bruto rentemarge voor geldverstrekkers inmiddels is gedaald naar 0,9 procentpunt en dat is het laagste niveau in ruim vijftien jaar. Vanuit de brutomarge moeten ook nog kosten voor personeel, administratie en het risico van wanbetaling worden gedekt.
Geldverstrekkers hebben de afgelopen maanden genoegen genomen met een lagere marge, signaleert Van Bruggen. Dit heeft veel te maken met de sterke concurrentie tussen aanbieders van hypotheken.
Inmiddels zijn de marges echter zó dun geworden, dat er druk kan ontstaan om hypotheekrentes te verhogen. Veel hangt daarbij af van de vraag of de financieringskosten de komende maanden alsnog weer gaan dalen. "De meeste geldverstrekkers zullen op dit moment eerder aan een
hypotheekrenteverhoging denken dan een verlaging", concludeert Van Bruggen.