In het derde kwartaal van 2024 zijn er in Nederland 8,1 duizend eerste asielverzoeken ingediend, een daling van 23 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2023. Dat komt neer op 2,4 duizend aanvrage minder.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Het aantal nieuwe asielaanvragen is echter wel hoger dan in het tweede kwartaal van 2024. Daarnaast arriveerden er 2,7 duizend nareizigers, wat vergelijkbaar is met het voorgaande jaar, maar een daling ten opzichte van het tweede kwartaal.

De afname in asielverzoeken is vooral te wijten aan de sterke daling in aanvragen door Syriërs, met een totaal van 3,3 duizend aanvragen in het derde kwartaal van dit jaar, tegen 4,1 duizend in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

In vergelijking met het tweede kwartaal van 2024 is er een stijging van iets meer dan 400 asielaanvragen, voornamelijk door een toename van aanvragen van Syriërs (+21 procent), Turken (+32 procent) en Eritreeërs (+27 procent). Daarentegen is het aantal asielaanvragen van Irakezen significant gedaald, van 675 naar 200.

Gros van asielzoekers betreft jonge mannen

Wat betreft nareizigers, zijn er in het derde kwartaal van 2024 2.650 mensen naar Nederland gekomen, wat vergelijkbaar is met het jaar ervoor. Het aantal nareizigers uit Turkije is gedaald van 300 naar 75. De Syrische nareizigers zijn juist met 10 procent toegenomen, waar het aantal nareizigers uit Irak met 41 procent is afgenomen. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2024 was er sprake van een afname van 130 nareizigers.

Opvallend is dat bijna 30 procent van de asielzoekers in Nederland jonger is dan 18 jaar, en de meerderheid van de asielzoekers is jonger dan 35 jaar. Bij Eritrese asielzoekers is meer dan de helft minderjarig.

De meerderheid van de asielaanvragen (75 procent) wordt gedaan door mannen, met een nog hoger percentage onder Syrische asielzoekers (82 procent). Onder Somaliërs is de verdeling tussen mannen en vrouwen gelijkmatiger, met 56 procent mannen en 44 procent vrouwen.

LEES OOK: Kabinet-Schoof stuurde opt-out brief voor asiel expres naar verkeerde adres: Europese Commissie gaat er niet over