- In december 2024 zijn er fors meer zzp’ers gestopt, vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder.
- Dit lijkt te maken te hebben met de strengere handhaving op schijnzelfstandigheid, die begin dit jaar van kracht is geworden.
- Nederland telt momenteel een recordaantal van 1,25 miljoen zzp’ers en daarvan zijn er zo’n 250.000 mogelijk ‘schijnzelfstandige’ stelden economen van ABN AMRO afgelopen maand.
- Lees ook: Zorg wordt duurder door handhaving op schijnzelfstandigheid: vrijstelling btw bij inzet van zzp’ers valt weg
Sinds begin dit jaar is de Belastingdienst strenger geworden met de zogenoemde handhaving op schijnzelfstandigheid van zzp’ers. Als zzp’ers juridisch en fiscaal toch werknemers blijken te zijn, kunnen werkgevers boetes en naheffingen krijgen en lopen de schijnzelfstandigen zelf belastingvoordelen mis. Dit kan dus flinke gevolgen hebben voor zowel de werkgever als voor zzp’ers.
Nederland telt momenteel een recordaantal van 1,25 miljoen zzp’ers en daarvan zijn er zo’n 250.000 mogelijk ‘schijnzelfstandige’ stelden economen van ABN AMRO afgelopen maand in een analyse.
Fors meer stoppende zzp’ers in december 2024
Het aantal zzp’ers dat is gestopt met hun bedrijf is in december fors toegenomen, meldt de Kamer van Koophandel (KVK) maandag. Iets meer dan 21.000 zelfstandigen zonder personeel stopten er vorige maand mee, ruim de helft meer dan in december 2023.
De KVK vermoedt dat dit komt doordat de Belastingdienst vanaf 1 januari de wet tegen schijnzelfstandigheid weer handhaaft.
Het is voor het eerst dat er meer stoppers dan starters zijn, aldus de KVK. Meer dan 14.000 mensen werden in december zzp'er, een daling van 13 procent. Het totale aantal zzp'ers is vorige maand wel gegroeid ten opzichte van een jaar eerder, maar de groei was minder sterk dan in voorgaande maanden. Op 31 december telde de KVK ruim 1,7 miljoen zzp'ers, 3,1 procent meer dan eind 2023.
Werkgevers die zzp'ers inschakelen voor werk dat eigenlijk in vaste dienst moet worden gedaan, kunnen vanaf 1 januari een naheffing krijgen van sociale premies, maar nog geen boete. Dat zou eerder wel het geval zijn, maar de handhaving is mede op aandringen van de Tweede Kamer afgeschaft.