- Het kabinet Rutte IV kan profiteren van een meevaller van naar schatting ruim 11 miljard euro over 2022, vanwege fors hogere opbrengsten van de winstbelasting.
- Dat melden bronnen in Den Haag tegen RTL Nieuws.
- De extra inkomsten voor de staat zijn meer dan welkom, vanwege de verwachte miljardenkosten voor het prijsplafond voor energie en de fors hogere rentelasten op de staatsschuld.
- Lees ook: Blik op je Geld: hypotheekrente stijgt weer, energieprijzen verder omlaag
De Nederlandse overheid kan over het begrotingsjaar 2022 waarschijnlijk profiteren van een flinke meevaller: de winstbelasting voor bedrijven is fors hoger uitgevallen, zo meldt RTL Nieuws op basis van bronnen in Den Haag.
De vennootschapsbelasting zou 38,5 miljard euro hebben opgeleverd afgelopen jaar, terwijl het kabinet gerekend had op inkomsten van 27 miljard euro uit de winstbelasting. Dat komt neer op ruim 11 miljard euro meer dan verwacht.
Voor dit jaar kampt het kabinet met grote onzekerheden omtrent de kosten van het prijsplafond voor energie. Huishoudens worden bij hun verbruik van gas en stroom beschermd voor extreem hoge energieprijzen en betalen maximaal 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kWh. Dit is wel gekoppeld aan volumegrenzen van maximaal 1.200 kuub gas en 2.900 kWh stroom op jaarbasis.
Afgelopen jaar gaf minister Sigrid Kaag van Financiën aan niet meteen te willen gaan bezuinigen om het prijsplafond voor energie te financieren, maar dat hangt mede af van de kosten die dit meebrengt.
In de najaarsnota die afgelopen november werd gepubliceerd, schatte de regering de kosten van het prijsplafond voor energie op 11 miljard euro. Daarnaast hield het kabinet ook rekening met 9 miljard euro hogere rentelasten op de staatsschuld, vanwege de stijging van rentes op kapitaalmarkten.
Extra inkomsten voor de staatskas zijn dus meer dan welkom om de verwachte miljardenkosten op te vangen.