- VVD-leider Dilan Yeşilgöz is verbaasd dat PVV-leider Geert Wilders maandag plots vertrok uit een formatieoverleg, zegt ze maandagavond bij talkshow BEAU.
- Volgens de liberale voorvrouw hadden de vier formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB er bij het hoofdstuk asiel “bijna uit kunnen zijn”.
- Dinsdag gaan de partijen weer met de informateurs om tafel.
- Lees ook: Geert Wilders wordt niet de nieuwe premier: alle 4 de partijleiders blijven in de Kamer
VVD-leider Dilan Yeşilgöz is verbaasd dat PVV-leider Geert Wilders maandag plots vertrok uit een formatieoverleg.
Volgens de liberale voorvrouw “gingen we richting consensus op een stevig pakket” wat betreft asielmaatregelen. “Ik vond dat het eruit zag alsof het van tevoren bedacht was”, zegt Yeşilgöz maandagavond bij de talkshow BEAU.
Volgens de informateurs vroeg Wilders alleen om een schorsing, en is hij op een “ordentelijke manier” weggegaan. Hij zou even tijd nodig hebben.
Maar volgens de PVV was Wilders niet te spreken over het pakket aan maatregelen dat er lag om het aantal asielzoekers te verlagen dat naar Nederland komt.
Weglopen en twitteren is 'onhandig', zegt Yeşilgöz
Yeşilgöz spreekt van "een stevig pakket aan asielmaatregelen" waar nog volop over gesproken werd. En dan "loopt Geert Wilders ineens weg", schetst zij.
Overigens had ook de VVD nog wel wat voorstellen om het pakket aan te scherpen. Toch hadden de vier formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB "er bij dit hoofdstuk bijna uit kunnen zijn".
Dinsdagochtend praten de partijleiders weer verder met de informateurs. Daar is volgens Yeşilgöz niets aan veranderd, hoewel ze wel kritisch is op de actie van Wilders. "Als je midden in dat gesprek wegloopt en dan gaat twitteren, dat is wel onhandig."
Wilders schreef na zijn wegloopactie op X, het voormalige Twitter: "Ik ben klaar met alleen maar concessies doen. Ze moeten nu leveren."
Informateurs blijven hoopvol over formatie
Ook de informateurs bevestigen dat de gesprekken dinsdag weer door gaan. "We gaan met alle vertrouwen morgenochtend om half tien verder", zei Richard van Zwol maandag. Elbert Dijkgraaf: "Je moet af en toe eens even je knopen tellen. Dat hoort helemaal bij het onderhandelingsproces."
Maandag was de eerste keer dat PVV, VVD, NSC en BBB weer met zijn vieren aanschoven bij de informateurs sinds een extra ingelast overleg op woensdagavond.
Op dat moment zou de informatie volgens mediaberichten uiterst stroef verlopen, hoewel de informateurs direct aangaven dat beeld niet te herkennen.
Wel is het logisch dat "gegeven de financiën van dit land" en het voor veel partijen belangrijke asieldossier de onderhandelingen over deze thema's "pittige discussies" opleverden. Partijen verschillen erin en dan op een gegeven moment kom je op het punt dat je denkt van: jongens, kom je nu nog verder?, schetst Dijkgraaf over de gesprekken van maandag.
Ze denken dinsdag wel weer goed door te kunnen, temeer omdat zowel de onderhandelende partijen als de informateurs zullen terugkomen met meer huiswerk. Van Zwol: "Een formatie slaagt niet alleen door te vergaderen. Maar die slaagt ook door even tijd te nemen om na te denken."
BBB heeft begrip voor wegloopactie van Wilders
De gesprekken "staan soms op scherp" volgens de PVV-leider. "Dat is ook goed. En daarna probeer je eruit te komen. Ik hoop dat het lukt", zegt hij dinsdag voor aanvang.
Dat laatste weet hij niet zeker, voegt de radicaal-rechtse politicus toe.
Caroline van der Plas van BBB kijkt niet zo op van de actie van Wilders. "Het is mijn eerste formatie", zegt ze vlak voordat de onderhandelingen weer verder gaan. "Maar volgens mij is het in een formatie zo dat je 'hardball' speelt, dus dat je dingen scherp neerzet."
De voorvrouw van BBB heeft wel begrip voor het tijdelijke weglopen door Wilders. "Want asiel is gewoon een heel belangrijk onderwerp voor de PVV." Hierover zijn de meningen volgens Van der Plas verdeeld aan de formatietafel.
De politica is van mening dat er "heel veel mogelijk is" om te zorgen dat minder asielmigranten naar Nederland komen. Het vluchtelingenverdrag van de Verenigde Naties uit 1951 aanpassen is wat haar betreft ook een optie. "Wetten en verdragen die zijn er, maar die zijn niet in beton gegoten", aldus Van der Plas.