- Een lezer van de Volkskrant vond een document van ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers in de trein.
- Uit het document blijkt dat VVD en CDA eind september al een proeve van een regeerakkoord hebben geschreven.
- In het stuk pleiten de twee partijen voor forse maatregelen om de woningnood te bestrijden, een ambitieus klimaatbeleid en een miljardenfonds voor het uitkopen van boeren.
- Lees ook: 8 dingen die je wilt weten over Sigrid Kaag, de D66-leider met een Palestijnse man en verleden als diplomaat
In maart ontspoorde de formatie volledig door de gefotografeerde notities van verkenner Kajsa Ollongren. Nu lekte er opnieuw op een bijzondere manier een document uit.
Een Volkskrant-lezer vond onlangs in de trein een geheim stuk. Dat had een betrokkene bij de formatiegesprekken laten liggen, schreef de Volkskrant woensdagochtend.
Later op de dag bekende ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers op Twitter dat het document van hem was. “Het stomste wat je kan overkomen”, zegt Segers. “Ik reis met de trein op en neer naar Den Haag. Dat is een fijne manier van reizen en gaat bijna altijd goed. Maar nu ging het een keer heel erg fout. Ik ben een mens en heb iets heel doms gedaan. Sorry..”
Het stomste wat je kan overkomen..
— Gert-Jan Segers (@gertjansegers) November 17, 2021
Ik reis met de trein op en neer naar Den Haag. Dat is een fijne manier van reizen en gaat bijna altijd goed. Maar nu ging het een keer heel erg fout.
Ik ben een mens en heb iets heel doms gedaan. Sorry.. pic.twitter.com/KM09oYqPPa
Het document is een "proeve van een regeerakkoord" geschreven door VVD en CDA. Zij waren het eind september al eens over de hoofdlijnen.
Saillant detail is dat informateur Johan Remkes toen nog een minderheidsvariant van VVD, CDA en D66 onderzocht. Inmiddels is de ChristenUnie erbij gekomen en komt er waarschijnlijk een meerderheidskabinet.
Een woordvoerder van informateur Remkes bevestigt tegen de NOS dat het stuk bestaat, maar zegt dat het geen rol speelt in de huidige coalitieonderhandelingen. Volgens de Volkskrant is het document juist maandag nog gebruikt bij gesprekken over het onderwijsbeleid. Segers beweert weer dat het stuk "geen status" heeft en slechts "een discussiestuk" is.
Woningmarkt hervormen
In het 'treindocument' houden VVD en CDA alvast rekening met een samenwerking met Sigrid Kaag. "We hebben oprecht geprobeerd ook het politieke programma van D66 recht te doen", schrijven ze in het stuk.
CDA en VVD zijn het onder meer eens over plannen om de woningnood op te lossen. De inzet is de bouw van 1 miljoen nieuwe woningen per 2030. Daarvoor willen de partijen onder meer een woonfonds in het leven roepen en een minister van Wonen aanstellen.
Ook de verhuurdersheffing verdwijnt mogelijk. Woningcorporaties houden dan meer geld over om huizen te bouwen. Verder willen VVD en CDA beleggers op de woningmarkt aanpakken die een huis kopen en weer verhuren. Zij moeten belasting betalen over de reële huuropbrengsten die zij hebben.
Ambitieuze klimaatplannen
Klimaat is een ander belangrijk thema in het conceptdocument. De partijen van Rutte en Hoekstra willen de CO2-uitstoot met 55 procent verminderen in 2030. Dat is strenger dan de EU-eis van 52 procent.
Om dat voor elkaar te krijgen ligt onder meer een CO2-heffing voor bedrijven op tafel. Een nieuw klimaatfonds moet 'groene infrastructuur' als warmtenetten een boost geven. En eerder lekte al uit dat VVD en CDA voorstander zijn van de bouw van nieuwe kerncentrales in Nederland.
Om de stikstofproblematiek aan te pakken, komt er een nieuw miljardenfonds van 14 tot 19 miljard euro. Dat geld is onder andere bedoeld om boeren uit te kopen en natuur te herstellen.
Gratis kinderopvang
VVD en CDA willen ook op de arbeidsmarkt flinke hervormingen doorvoeren. Ze pleiten voor een verplichte verzekering voor arbeidsongeschiktheid voor zelfstandigen.
Ook willen ze het minimumloon verhogen en de lasten op arbeid verlagen. Dat laatste moet het voor werkgevers aantrekkelijker maken om mensen in vaste dienst te nemen.
Daarnaast moet de kinderopvang "voor veel mensen" gratis worden en gaat de kinderopvangtoeslag op de schop.