- De vier partijen aan de formatietafel praten volgens ingewijden over de bouw van extra kerncentrales in Nederland.
- VVD en CDA zijn groot voorstander, terwijl ChristenUnie en D66 veel twijfels hebben.
- Een nieuwe kerncentrale kan pas operationeel zijn over elf tot vijftien jaar.
- Lees ook: Elon Musk zegt dat hij vóór kernenergie is en is verbaasd dat er zoveel tegenstanders zijn
Hoe moet je als land in 2050 volledig klimaatneutraal worden? De Britse regering denkt dat daarbij een grote rol is weggelegd voor kernenergie, net als de Franse president Emmanuel Macron.
In Nederland denken VVD en CDA daar hetzelfde over. Het onderwerp ligt dan ook op tafel bij de formatiegesprekken, zeggen ingewijden tegen de Volkskrant. Beide partijen zouden inzetten op de bouw van acht nieuwe kerncentrales in Nederland.
Ze zetten hoog in, omdat de twee andere formerende partijen, ChristenUnie en D66, grote twijfels hebben over kernenergie. De hoop van VVD en CDA is om uiteindelijk op een of twee nieuwe centrales uit te komen.
Nederland telt op dit moment een kerncentrale die gebruikt wordt om elektriciteit op te wekken. Die staat in het Zeeuwse Borssele en is goed voor ongeveer 4 procent van de Nederlandse vraag naar stroom.
Als het aan VVD en CDA ligt, komen daar meer bij. Dat stond al in het regeerakkoord van het eerste kabinet-Rutte in 2010, maar na de kernramp van Fukushima een jaar later ging er een streep door de plannen.
Kerncentrale is er pas in de jaren dertig
De afgelopen jaren heeft met name de VVD het onderwerp kernenergie weer op de agenda gezet om de klimaatdoelen te halen. De Nederlandse energievoorziening moet in 2050 bijna helemaal duurzaam zijn. Dat is niet haalbaar met alleen wind- en zonne-energie, denkt de partij.
“Ik wil ook geen rommellandschap, volgeplempt met windmolens en zonneweides. En ik wil niet afhankelijk worden van gas uit Rusland", zei VVD-Kamerlid Mark Harbers daar vorig jaar over in een interview met het AD.
Maar meer kernenergie is niet zomaar geregeld. Het kost elf tot vijftien jaar om een grote kerncentrale te bouwen, blijkt uit een studie die KPMG in opdracht van het kabinet heeft uitgevoerd. Aan zo'n centrale hangt bovendien een prijskaartje van zo'n 20 miljard euro.
En er is nog een groot risico: kernenergie is relatief duur. Als de bouw afgerond is ergens in de jaren dertig, dan kan het zijn dat consumenten en bedrijven liever voor goedkopere windenergie kiezen.