FNV gaat het cao-seizoen 2016 in met een gemiddelde looneis van 3 procent ,,in centen en procenten”, waardoor volgens de grootste vakbond van Nederland vooral de lage- en middeninkomens erop vooruitgaan. Vraag is wat daar aan de onderhandelingstafel van overblijft.

De looneis kan volgens de vakcentrale op verschillende manieren worden ingevuld. “Dat kan bijvoorbeeld door een looneis van 1,5 procent en 500 euro. Of een looneis van 3 procent met een bodem van 900 euro bruto per jaar. Per bedrijf of instelling kan dat anders worden ingevuld”, legt arbeidsvoorwaardencoördinator Mariëtte Patijn van de grootste vakbond uit. “We zetten in op meer brede cao’s met baan- en inkomenszekerheid voor alle werkenden.”

Een gemiddelde looneis van 3 procent was ook de inzet voor het nog lopende cao-seizoen 2015. Een blik op de jongste prognoses van het Centraal Planbureau (CPB) laat zien dat de FNV ambitieus inzet. Zo stijgen de contractlonen in de marktsector volgens het CPB in 2015 en 2016 gemiddeld met respectievelijk 1,3 procent en 1,4 procent, dus pakweg de helft van de eis die FNV neerlegt.

Op basis van de verwachte inflatie voor 2016 van 1,1 procent, zou de loonstijging die het FNV beoog ook fors boven het de gemiddelde prijsstijging liggen.

FNV op de bres voor vaste banen

Andere zaken waar FNV zich het komende seizoen sterk voor wil maken is het afschaffen van jeugdlonen en het omzetten van onzekere contracten in vaste banen. De vakbond zet verder in op minimumtarieven voor zzp’ers en op afspraken over banen voor mensen met een arbeidsbeperking.

,,De menselijke maat moet terug. Het rendementsdenken van werkgevers is doorgeschoten'', stelt Patijn.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl