- Vakbond FNV heeft een kort geding aangespannen tegen winkelketen Wibra.
- De bond wil voorkomen dat werknemers vanwege de lockdown gemiste uren moeten inhalen. In dat geval zou Wibra misbruik maken van de NOW-regeling, aldus FNV.
- Wibra claimt in overeenstemming met de cao te handelen.
Vakbond FNV en winkelketen Wibra staan tegenover elkaar voor de rechter.
De bond wil voorkomen dat personeel onbetaald uren moet inhalen die het niet kon werken omdat de winkels dicht moesten tijdens de lockdown. Maar Wibra voldoet naar eigen zeggen aan de cao-regeling rond plus- en minuren.
FNV stelt dat Wibra misbruik maakt van de NOW-regeling, waarmee het bedrijf 80 procent van de loonkosten door de overheid kreeg gecompenseerd.
Volgens de vakbond heeft Wibra de niet-gewerkte uren tijdens de lockdown genoteerd en wil de winkelketen dat de medewerkers die in de zomer gratis komen inhalen. De bond meent dat de discounter daarmee van twee walletjes eet.
Wibra op zijn beurt gaf al eerder aan de zaak vol vertrouwen tegemoet te zien. Bij Wibra heeft het personeel een contract voor een vast aantal uren per maand, maar kan het aantal gewerkte uren soms wat afwijken.
Ook tijdens de winkelsluitingen kreeg het personeel gewoon uitbetaald hoewel er soms minder werk was.
In overleg met de ondernemingsraad besloot Wibra het personeel langer de tijd te geven om de minuren weg te werken.
'Slechtste cao van het land'
Jolanda Vullings, die al 20 jaar bij de Wibra werkt, zegt tegen de NOS boos en teleurgesteld te zijn in haar werkgever.
"Tijdens de lockdown kon ik 13 uur per week komen, dus bleven er zeven minuren over. Alles bij elkaar heb ik 130 minuren opgebouwd. Die moet ik nu de komende zomermaanden inhalen. Dat vind ik oneerlijk."
Volgens FNV is de winkel-cao waar de Wibra onder valt een van de slechtste van het land. Ook andere ketens, als parfumerie Douglas en kledingwinkel Vanilia zouden hun medewerkers laten opdraaien voor de rekening van de lockdown. Volgens de betreffende winkels is dat niet het geval.
De rechter doet binnen twee weken uitspraak in het kort geding tegen Wibra.