Flitshandelaren blijken via een speciale computerfeed al twee jaar snellere toegang te krijgen tot de Amsterdamse beurs dan andere beleggers.
Dit bevestigt Euronext Amsterdam tegenover het Financieele Dagblad.
Andere handelaren klagen over een oneerlijke voorsprong voor partijen die minieme koersverschillen op de beurs razendsnel uitbuiten.
Flitshandelaren op de beurs staan erom bekend dat ze werken met razendsnelle computers en algoritmen die kleine koersverschillen uitbuiten om geld te verdienen. Bij het bij het doen van transacties op de beurs gaat het dan om verschillen van milliseconden en soms zelfs microseconden (een duizendste of een miljoenste van een seconde).
Snelheid is allesbepalend bij de flitshandel en daarbij gaat het ook om zaken als de fysieke afstand van bijvoorbeeld de kabels van de locatie waar flitshandelaren zitten tot computersystemen van beurzen.
Dit is al jaren een bekend fenomeen dat uitgebreid uit de doeken werd gedaan in het boek Flash Boys van de Amerikaanse auteur Michael Lewis.
Snellere toegang voor flitshandelaren op Euronext Amsterdam
Des te opmerkelijker is het dat beurs Euronext in Amsterdam al twee jaar snellere toegang blijkt te geven tot de beurs aan een selecte groep flitshandelaren – waaronder FlowTraders, IMC en Optiver – vergeleken met andere beleggers zoals pensioenfondsen.
Dit bevestigt Euronext tegenover Het Financieele Dagblad, nadat de krant hierover informatie had gekregen van anonieme handelaren. Er blijken twee feeds te zijn om toegang te krijgen tot handelssystemen van Euronext: een 'public' feed en een 'private' feed. Laatstgenoemde wordt ter beschikking gesteld aan de flitshandelaren.
"Je ziet dat de 'private feed' vaak iets sneller is dan de 'public feed'. Maar dit moet je niet groter maken dan het is, het gaat hier om enkele microseconden", aldus hoofd derivaten Dirk Donker van Euronext Amsterdam. Donker ontkent dat dit een opzettelijk verschil is en geeft aan dat Euronext continu in gesprek is met klanten.
Het commentaar van Euronext is bijzonder, aangezien het bij de flitshandel juist om heel kleine tijdsverschillen gaat. Aanpassing van de snellere feed, genaamd Optiq, is volgens Euronext momenteel niet aan de orde.
Hoogleraar finance Albert Menkveld van de Vrije Universiteit Amsterdam vindt het vooral vreemd dat Euronext de bestaande situatie niet duidelijk heeft gecommuniceerd. "Dit moet je heel groot op je website zetten, zodat iedere klant precies weet waar hij aan toe is", zegt hij tegen het FD.
Volgens advocaat financieel recht Frank 't Hart zijn beurzen verplicht verschillende marktpartijen op hetzelfde moment dezelfde handelsinformatie te geven. "Het startschot voor de race op de markt moet voor iedereen tegelijkertijd klinken."
Anonieme handelaren stellen tegenover het FD dat Euronext flitshandelaren willens en wetens de mogelijkheid geeft om winst te maken ten koste van andere partijen, door het snelheidsverschil in de toegang tot de beurs intact te laten. Nederlandse flitshandelaren geven verder geen commentaar tegenover de krant.