- Bij de snelgroeiende flitsbezorger Gorillas is naar verluidt sprake van een giftige werkcultuur en een baas die zich als bullebak gedraagt.
- CEO Kağan Sümer zou video’s naar een WhatsApp-groep voor personeel hebben gestuurd waarin hij vloekt en tiert na vertraagde bestellingen.
- Daarnaast spreken huidige en voormalige werknemers van willekeurige ontslagen, uitbuiting van bezorgers en magazijnmedewerkers en een vijandige sfeer op het hoofdkantoor.
De snelle groei van de Duitse flitsbezorger Gorillas zou gepaard gaan met een giftige werkcultuur, willekeurige ontslagen en uitbuiting van bezorgers. Daarnaast zou de CEO zich gedragen als een bullebak ten overstaan van werknemers.
Dat blijkt uit gesprekken die Sifted, een nieuwssite over Europese startups, voerde met meer dan twaalf huidige en voormalige werknemers van het bedrijf. Zelfs naar de standaarden van snelgroeiende startups was de werkcultuur een schok, vertelt een van hen.
“Voor CEO en oprichter Kağan Sümer was het make or break“, zegt een vrouw die de Berlijnse startup dit jaar verliet. “Als we vijf vertraagde bestellingen hadden, dan zond hij video’s van zichzelf vloekend en tierend, naar de WhatsApp-groep die we toen hadden. Het was erg intens.”
Sindsdien is er weinig veranderd. Gorillas is getransformeerd van een startup met een kleine 20 werknemers naar 10.000 man personeel, inclusief bezorgers. Er is meer dan 300 miljoen euro aan kapitaal opgehaald bij investeerders, waaronder klinkende namen als Coateu, Tencent en DST Global.
Gorillas behaalde de unicorn-status van bedrijven die 1 miljard dollar waard zijn in een recordtijd van negen maanden na de lancering.
Maar de onverschrokken werkcultuur is hetzelfde gebleven. Behalve dat CEO Sümer zich op video's in WhatsApp als een bullebak zou gedragen, beschuldigen negen werknemers die Sifted sprak het bedrijf van willekeurige ontslagen en uitbuiting van bezorgers en magazijnmedewerkers. Op het hoofdkantoor heerst een vijandige sfeer, zeggen zij.
'We verbranden geld'
Het leidde al tot negatieve nieuwskoppen in Duitsland en elders in Europa, en aanhoudende protesten van bezorgers in Berlijn. En dat terwijl Gorillas kapitaal moet ophalen om concurrenten Getir en Flink bij te benen. De respectievelijk Turkse en Duitse flitsbezorgers haalden bij elkaar 800 miljoen dollar op in juni.
Tegelijk is er kritiek op het 'geldverslindende' verdienmodel van Gorillas. Een van de werknemers die zegt binnenkort te vertrekken, noemt het bedrijf een pr-ballon. "Er is geen disruptieve technologie, geen nieuw verdienmodel. We verbranden geld, alleen om nieuwe locaties te openen."
Hij vergelijkt Gorillas met WeWork, het Amerikaanse bedrijf dat in 2011 werd opgericht en wereldwijd flexkantoren opende. Net als Gorillas had WeWork een bevlogen, charismatische CEO, Adam Neumann, waarvoor investeerders als een blok vielen.
Maar een mislukte beursgang in 2019 betekende een keerpunt voor het bedrijf. Daarbij werd duidelijk dat WeWork zwaar verliesgevend is. Neumann trad af als CEO en WeWork maakt nog steeds geen winst.
De werknemer is niet de enige die vraagtekens zet bij het verdienmodel van flitsbezorgers als Gorillas. Business Insider schreef eerder over de dunne marges in de sector en de hoge kosten, waarmee het moeilijk wordt om winstgevend te worden.
'Gorillas worstelt met ophalen kapitaal'
Gorillas moet voortmaken wil het zijn ambitie waarmaken om te groeien van 34 miljoen dollar jaaromzet in januari naar 2,6 miljard dollar eind dit jaar. Het bedrijf zou 1 miljard dollar aan vers kapitaal willen ophalen en mikken op een waardering van 6 miljard dollar, zeiden drie mensen bekend met het bedrijf eerder tegen Sifted.
Maar Gorillas zou moeite hebben met het vinden van partijen die de investeringsronde zouden willen leiden. Volgens een enkeling zou het bedrijf nu 600 miljoen dollar willen ophalen en voor een lagere waardering willen gaan.
Gorillas ging deels in op het verzoek van commentaar van Sifted. Op de investeringsgeruchten en de beschuldigingen aan het adres van CEO Sümer wilde het niet reageren. Wel zegt het bedrijf een cultuur hebben van inclusie, zorg voor werknemers en dialoog.
Lees meer over flitsbezorgers:
- Geheim plan van Gorillas gelekt: met deze 4 strategieën wil de flitsbezorger winstgevend worden
- Britse 24/7-flitsbezorger Zapp betreedt de Nederlandse markt – 5 vragen aan investeerder Bas Smit
- Flitsbezorger Getis is $7,5 miljard waard na nieuwe investering - het Turkse bedrijf wil de VS veroveren
- Rotterdam wil flitsbezorger Gorilla's uit de winkelstraatwegen - lawaai, geblokkeerde stoepen en koeriers die te hard rijden
- Kunnen flitsbezorgers als Gorillas ooit winst maken? Ervaren investeerders zetten daar grote vraagtekens bij