- Flitsbezorger Gorillas blijft als merk bestaan na de overname door branchegenoot Getir.
- Dat betekent dat de apps van beide diensten gebruikt kunnen blijven worden door klanten.
- Het fusieproces kan nog enkele maanden duren. Het is mogelijk dat enkele vestigingen worden samengevoegd, aldus Getir.
- Lees ook: Flitsbezorger Getir neemt noodlijdende concurrent Gorillas over, die in een jaar tijd zo’n €1,5 miljard in waarde verloor
Flitsbezorger Gorillas blijft bestaan na de overname door zijn branchegenoot Getir. Beide merken zullen naast elkaar doorgaan en de apps van beide diensten kunnen gebruikt blijven worden door klanten. Beide bedrijven zijn actief in Nederland met de snelle bezorging van boodschappen aan huis.
De overname van het Duitse Gorillas door het Turkse Getir werd eind vorig jaar aangekondigd. Er werd toen geen overnamebedrag genoemd. Volgens zakenkrant Financial Times betaalde Getir 1,2 miljard dollar, minder dan de helft van de 3 miljard dollar waarop Gorillas in 2021 werd gewaardeerd.
Getir is actief in negen landen, waaronder ook Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Volgens het bedrijf leidt de samenvoeging met Gorillas tot het grootste winkelnetwerk voor snelle boodschappenbezorging in Europa.
Het fusieproces kan nog enkele maanden duren voordat dit volledig is afgerond. Dit proces kan leiden tot het samenvoegen van enkele vestigingen, aldus Getir.
Getir werd in 2015 opgericht. Gorillas begon in 2020 en groeide hard tijdens de coronacrisis. De dienst die het bedrijf aanbood was echter verlieslatend en ook de snelle uitbreiding naar veel markten kostte bakken met geld.
Na de coronacrisis kreeg Gorillas het zwaar
Na de coronacrisis kreeg Gorillas last van het verslechterde investeringsklimaat. Doordat het steeds moeilijker werd om aan goedkoop groeigeld te komen, maakte Gorillas eind mei bekend fors te moeten snijden in het personeelsbestand. Ongeveer de helft van het kantoorpersoneel werd toen op straat gezet en Gorillas moest zich uit een aantal landen terugtrekken.
Verder hebben bedrijven als Gorillas het ook met overheden aan de stok gekregen. Dit heeft te maken met de kritiek op de zogeheten dark stores, een soort minidistributiecentra vanwaaruit de bezorgers naar klanten rijden, niet soms overlast geven in woonwijken.
Dark stores zijn kleine lokale distributiecentra van flitsbezorgers, vaak met afgeplakte ramen. Gemeenten als Amsterdam en Rotterdam hebben darkstores in hun stadscentra inmiddels verboden.