- Het kabinet gaat zo’n drieduizend bedrijven die veel stikstof uitstoten, actief benaderen met een aanbod om te stoppen of flink te verduurzamen.
- Het bedrag dat zij kunnen krijgen bij uitkoop kan oplopen tot 120 procent van de waarde van hun bedrijf, bevestigen Haagse bronnen.
- De regeling vloeit voort uit het advies van Johan Remkes, die afgelopen zomer als bemiddelaar optrad in het conflict tussen het kabinet en een groot deel van de landbouwsector.
- Lees ook: Rabobank accepteert minder rendement bij leningen aan boeren om steentje bij te dragen aan stikstofcrisis
Het kabinet gaat zo’n drieduizend bedrijven die veel stikstof uitstoten, actief benaderen met een aanbod om te stoppen of flink te verduurzamen. Het bedrag dat zij kunnen krijgen bij uitkoop kan oplopen tot 120 procent van de waarde van hun bedrijf. Dat bevestigen Haagse bronnen na berichten van het AD en De Telegraaf.
De regeling vloeit voort uit het advies van Johan Remkes, die afgelopen zomer als bemiddelaar optrad in het hoog opgelopen conflict tussen het kabinet en een groot deel van de landbouwsector. Remkes adviseerde onder meer binnen een jaar de uitstoot van de 500 tot 600 grootste zogenoemde piekbelasters aan te pakken.
Piekbelasters stikstof zijn veelal boerenbedrijven
De meeste piekbelasters zijn boerenbedrijven, maar er zijn ook ondernemingen bij in de industrie. Om in aanmerking te komen voor een regeling hoeven bedrijven niet per se helemaal te stoppen, ook verregaande verduurzaming of verplaatsing naar een plek verder uit de buurt van kwetsbare natuur behoren tot de mogelijkheden.
De regeling moet stikstofruimte opleveren om bedrijven te legaliseren die in de knel zijn gekomen door een uitspraak van de Raad van State in mei 2019. De hoogste bestuursrechter zette een streep door het vergunningenbeleid dat tot dan toe werd gevoerd. Daardoor hadden duizenden bedrijven ineens een vergunning nodig die zij eerder niet hoefden te hebben.
Daarnaast kan de vrijgespeelde stikstofruimte helpen de vastgelopen vergunningverlening voor bouw- en infrastructuuprojecten vlot te trekken. Hoeveel de regeling oplevert, moet in het najaar van 2023 duidelijk worden.