- Het aandeel Philips kreeg vrijdag een harde tik op de beurs en daalde bijna 10 procent.
- Het zorgtechconcern worstelt nog steeds met de afhandeling van de kwestie rond technische mankementen bij apparaten voor slaapapneu.
- De Amerikaanse medische toezichthouder FDA wil dat er meer testen worden gedaan.
- Lees ook: Philips treft schikking in VS voor financiële schade die klanten hebben geleden door defecte slaapapneu-apparaten
Het aandeel Philips ging vrijdag hard omlaag op de beurs in Amsterdam na een verzoek van de Amerikaanse medische toezichthouder FDA voor meer testen op slaapapneu-machines van het bedrijf. Volgens de FDA zijn die extra testen nodig om gezondheidsrisico’s voor gebruikers vast te stellen.
Het aandeel Philips stond vrijdagochtend ruim 9 procent in het rood. Sommige apparaten van Philips die patiënten met slaapapneu gebruikten om te kunnen slapen, bleken defect te zijn. Isolatieschuim in de machines kon afbrokkelen of chemische stoffen afgeven na contact met bepaalde schoonmaakmiddelen.
Dit veroorzaakte mogelijk gezondheidsschade. Philips begon daarom twee jaar geleden met een terugroepactie. Er lopen nog tal van rechtszaken van gebruikers van de apparaten tegen het zorgtechnologieconcern over gezondheidsschade.
Philips is mogelijk nog zeven jaar bezig met de affaire rond defecte slaapapneu-apparaten, zei topman Roy Jakobs gezegd eind september in een interview met financieel persbureau Bloomberg. Er lopen nog tal van rechtszaken van gebruikers van de apparaten tegen het Nederlandse medisch-technologisch concern over gezondheidsschade.
Sommige apparaten van Philips die patiënten met slaapapneu gebruikten om te kunnen slapen, bleken defect te zijn. Isolatieschuim in de machines kon afbrokkelen of chemische stoffen afgeven na contact met bepaalde schoonmaakmiddelen. Dit veroorzaakt mogelijk gezondheidsschade. Philips begon daarom twee jaar geleden met een terugroepactie.
Het concern stelde afgelopen zomer dat het overgrote deel van die apparaten inmiddels is vervangen. Jakobs gaf aan dat nu nog lastig is aan te geven hoe lang de afhandeling van alle juridische procedures gaat duren. "Maar normaal gesproken duurt dit vijf tot zeven jaar."
Philips kan miljarden kwijt zijn aan schadevergoedingen voor slaapapneu-apparaten
Het bedrijf gaf in september aan een akkoord te hebben bereikt over schadevergoedingen voor klanten in de VS die kapotte apparaten hadden. Het concern is bereid hen minstens 448 miljoen euro aan vergoedingen te betalen.
Philips benadrukte dat de overeenkomst niet betekent dat het bedrijf toegeeft de fout in te zijn gegaan. Deze schikking gaat echter alleen over financiële schade van patiënten. Een woordvoerder van het bedrijf meldde dat er zo'n zeshonderd patiënten zijn in de VS die een claim hebben ingediend vanwege persoonlijk letsel.
Tot nu toe heeft Philips ongeveer 1 miljard euro opzij gezet voor het terugroepen van ongeveer 5,5 miljoen apparaten. Op hoeveel de rekening van de hele affaire voor Philips uiteindelijk gaat uitkomen, kan Jakobs nog niet zeggen. Hij weigert te "speculeren" over de totale kosten.
Holly Froum, een analist van Bloomberg Intelligence, schat dat Philips mogelijk gedwongen zal worden om tussen de 2 miljard en 4,5 miljard dollar te betalen om alle claims vanwege persoonlijk letsel te schikken. Kenners van Citigroup gaan uit van een risico van ongeveer 5 miljard euro voor het bedrijf.