- Flitsbezorgers haalden tijdens de coronacrisis miljarden euro’s op, tegen gigantische waarderingen.
- Nu worden ze in hun groeiplannen belemmerd, omdat consumenten weer vaker naar de supermarkt gaan en investeerders kritischer zijn geworden.
- Online bezorgingsdienst Flink is bezig om zo’n 100 miljoen euro aan vers groeigeld op te halen, zo vernam Insider van ingewijden. Dat gebeurt wel tegen een lagere bedrijfswaardering.
- Lees ook: Flitsbezorgers zien groei stagneren, na razendsnelle opkomst door corona
Flitsbezorger Flink, die ook in Nederland actief is, praat met investeerders over een nieuwe kapitaalinjectie. Dat zou wel tegen een lagere bedrijfswaardering zijn, aldus bronnen tegen Insider.
Flink kampt, net als veel andere boodschappenservices, met veranderende behoeften van consumenten en investeerders die kritischer kijken naar het verdienmodel.
De onderneming hoopt zo’n 100 miljoen euro op te halen, hoofdzakelijk bij bestaande investeerders, aldus drie ingewijden. Onder de investeerders zouden zich de Amerikaanse bezorggigant DoorDash, de Duitse retailgroep Rewe Group en techconcern Prosus bevinden.
Veel lagere waardering voor Flink
Het lijkt erop dat de bedrijfswaardering van Flink bij de nieuwe kapitaalronde naar beneden zal worden bijgesteld. De startup kreeg in zijn meest recente geldronde afgelopen jaar een geschatte waardering van 4,8 miljard euro. Die waardering kwam tot stand bij een deal die deels door de Franse supermarktketen Carrefour werd gefinancierd.
Flink kreeg zo de financiële ruimte om zijn Franse concurrent Cajoo over te nemen. Volgens een ingewijde zou Flink een veel te hoge waardering hebben gekregen bij de deal met Carrefour, dat destijds tussen de 60 miljoen euro en 70 miljoen euro investeerde.
Flink werd in 2021 nog op zo'n 2 miljard euro gewaardeerd, terwijl het bedrijf toen met ruim 700 miljoen euro veel meer kapitaal wist binnen te harken.
De huidige, nieuwe kapitaalronde heeft ten opzichte van die oude een korting van wel 47 procent, aldus ingewijden. Flink kampt dus zoals vele andere startups die financiering willen ophalen, met uitdagingen.
Iedere toekomstige financiering zou volgens twee ingewijden gepaard gaan met een verlaagde waardering richten 1,5 miljard euro. Een andere bron denkt dat het bedrijf op 'slechts' 1 miljard euro zal worden gewaardeerd tijdens de deal, al kan het natuurlijk uiteindelijk toch beter uitpakken voor Flink.
Flitsbezorgers profiteerden van lockdowns
Flink, dat in 2020 het licht zag en het jaar erop naar Nederland uitbreidde, is één van de vele supermarkt-apps in Europa die opkwamen tijdens de pandemie. De flitsbezorgers stellen zichzelf ten doel boodschappen snel op de deurmat van consumenten af te leveren.
Ook al waren dit soort bedrijven soms nog maar enkele maanden oud, ze wisten in no-time grote financieringsrondes te regelen. Waarderingen van één of enkele miljarden waren lange tijd de normaalste zaak van de wereld.
Anno 2023 zijn durfinvesteerders minder happig om geld te steken in flitsbezorgers, omdat ze in recordtempo investeringsgeld verslinden. Nu de coronacrisis en de bijbehorende lockdowns achter de rug zijn, lijken consumenten de ouderwetse stenen winkels weer gevonden te hebben, terwijl de algehele economie ook nog eens in een negatieve spiraal terecht is gekomen.
De Turkse flitsbezorger Getir, lange tijd gezien als de ultieme marktuitdager, haalt nu geld op tegen de helft van zijn eerder waardering, schreef Insider eerder deze week.
Discussie over inlijving van Flink
Flink zou nog kunnen hopen op een overname om zijn zaken veilig te stellen. De startup sprak eerder de verwachting uit dit jaar winstgevend te zullen worden, nadat de omzet richting de 400 miljoen euro was gestegen in 2022, schreef zakenkrant The Financial Times. Het bedrijf zou afgelopen jaar gesprekken hebben gevoerd met Getir, dat Flink mogelijk zou willen overnemen, schreef The Information. Volgens één van de bronnen die Insider sprak, is de deal daarentegen alweer van de tafel.
Consolidatie bij online bezorgingsdiensten kan soelaas bieden voor de piepjonge branche. De aandeelhouders van Flink lijken er echter anders over te denken. Zij zouden er juist voor pleiten om het bedrijf zelfstandig te houden, vanwege de problemen die Getir momenteel ondervindt met het ophalen van groeigeld, aldus twee in Berlijn gevestigde bronnen.