Na de coronapandemie wordt een hip flexkantoor in de buurt of thuiswerken de nieuwe norm, zegt Nikolay Kolev, directeur bij WeWork, tegen Business Insider.
Volgens Kolev wilden bedrijven vóór de coronacrisis zo’n 2 tot 3 procent van hun kantoorruimte vervangen door flexwerkoplossingen. Dat is omgeslagen naar 20 tot 30 procent.
Zo’n 10 procent van alle kantoorpanden in Amsterdam wordt momenteel gebruikt als flexkantoor of co-werkruimte.
De coronapandemie heeft een einde gemaakt aan de stugge werkcultuur van vijf dagen per week op kantoor. De werkweek van de toekomst zal zich juist op verschillende locaties afspelen, die veel beter passen bij de individuele behoeften van werknemers.
Dat voorspelt Nikolay Kolev, directeur Noord- en Centraal Europa van WeWork. De Amerikaanse verhuurder van flexibele kantoorruimte heeft momenteel drie locaties in Nederland.
”Wij zien een soort driehoek ontstaan waarin werknemers één of twee dagen per week thuiswerken en op een andere dag naar kantoor gaan voor een meeting met collega’s. Het merendeel van hun tijd werken ze bij een flexwerkplek in de buurt, zoals WeWork”, licht Kolev zijn visie toe.
Uiteraard zullen werkgevers afwijken van de bovengeschetste werkweekindeling, maar de drie elementen zullen in het gros van de gevallen terugkomen, is de overtuiging van de directeur.
"Wat de beste verhouding is, hangt af van de locatie van het bedrijf, de IT-behoefte en eigen prioriteiten zoals de mate van samenwerking of innovatie."
Meer dagen per week thuis of dicht bij huis werken, is beter voor het klimaat, benadrukt Kolev. "Elke ochtend hebben grote steden te maken met megafiles en drukke treinen, metro's en bussen. Al dat forensen zal in de toekomst minder nodig zijn als mensen minder vaak naar kantoor hoeven omdat ze naar een flexwerkplek in de buurt kunnen lopen of fietsen."
'Traditionele bank en uitgever willen nu ook flexruimte'
WeWork, dat al ruim tien jaar flexwerkruimte aanbiedt, ziet sinds Covid-19 een grote verschuiving. "Toen we begonnen was onze ambitie om flexwerkplekken te bieden aan startups en freelancers, maar nu wil ook een traditionele bank, uitgever of een farmaceut die mogelijkheid voor zijn medewerkers", vertelt Kolev.
"Wij horen uit onze gesprekken met werkgevers dat ze tussen 20 en 30 procent van al hun kantoorruimte wereldwijd willen vervangen door flexwerkoplossingen. Voor Covid-19 was dat tussen 2 en 3 procent", aldus de directeur bij WeWork.
Wat wordt hier bedoeld met flexwerkoplossingen? Volgens Kolev gaat het om alle soorten en vormen, van een volledig ingericht kantoor waar meubels, internet en schoonmaak al zijn geregeld, tot een co-werkruimte, waar een werknemer voor een paar uur of één dag kan komen werken. Aanbieders van flexwerkruimtes, zoals WeWork, bieden beide aan.
Het opgeven van een deel van eigen kantoorruimte betekent overigens niet dat bedrijven nergens meer aan vast willen zitten. WeWork merkt dat bedrijven met meer dan 500 werknemers tijdens de coronacrisis een abonnement afsluiten dat gemiddeld zes maanden langer loopt dan begin dit jaar. Bovendien heeft ruim twee derde van de actieve leden een contract voor langer dan één jaar.
WeWork breidt zijn diensten uit om aan grotere vraag te voldoen
WeWork probeert in te spelen op de groeiende vraag met nieuwe producten. Sinds augustus kunnen WeWork-leden zonder additionele kosten terecht bij alle 843 locaties, die verspreid zijn over 150 steden en 38 landen. Daarvoor kostte een dagje op een ander WeWork-kantoor ongeveer 25 dollar euro extra.
Voor mensen die WeWork willen uitproberen via het zogeheten "all access"-programma bedragen de kosten 255 euro per maand.
In New York is WeWork bezig met een experiment. Op 47 locaties in de Big Apple kunnen mensen momenteel zonder abonnement een werkplek of een vergaderzaal huren voor 29 dollar per dag of 10 dollar per uur.
De klassieke producten van WeWork, zoals afgesloten kantoorruimte of een verdieping, komen nog wel met een verplicht abonnement dat beperkt is tot minimaal één maand. Bij langere huur geldt een opzegtermijn van één maand.
In Nederland blijft WeWork zich op Amsterdam richten
WeWork heeft vanaf december vier locaties in Nederland. Ze liggen allemaal in Amsterdam. Volgens Kolev zit een uitbreiding naar andere Nederlandse steden er in de nabije toekomst niet in.
''Ons groeiplan blijft voorlopig beperkt tot de hoofdstad. De nieuwe locatie aan de Stadhouderskade die in december opengaat, onderstreept hoe belangrijk het voor ons is om in Amsterdam te groeien", aldus Kolev.
WeWork groeide een tikkeltje te snel vorig jaar. Veel nieuwe locaties wereldwijd openden hun deuren, maar waren niet winstgevend. Dat was een van de redenen waarom investeerders interesse verloren in de beursgang van WeWork, die uiteindelijk uitgesteld werd. Ook zijn er sindsdien meerdere veranderingen in de top doorgevoerd.
"Sinds het nieuwe bestuur er is, zijn we kritischer gaan kijken naar onze portefeuille. Wij willen zeker weten dat de huidige locaties financieel gezond zijn voordat we nieuwe plekken in nieuwe steden openen. In Amsterdam gaat dat nu de goede kant op."
Amsterdam loopt qua flexwerkruimte achter op Brussel en Parijs
In Amsterdam bestaat slechts 9,3 procent van alle kantoorruimte uit flexkantoren, tonen de meest recente gegevens uit 2018 van vastgoedadviseur Savills. Daarmee loopt de Nederlandse hoofdstad achter op de meeste grote Europese steden, zoals Barcelona, Dublin, Londen en Warschau.
Ter vergelijking: uit datzelfde onderzoek blijkt dat zo'n 15 procent van alle kantoorruimte in Parijs uit flexkantoren en flexplekken bestaat. In Brussel en Stockholm ligt dat nog hoger: op respectievelijk 22 en 25 procent.
Volgens Savills kunnen deze cijfers geïnterpreteerd worden als de mate van volwassenheid van een flexwerkmarkt.
Een recenter onderzoek van vastgoedadviseur Colliers International toont dat Amsterdam 141 flexkantoren heeft, veel meer dan Brussel (79), Barcelona (109) en Berlijn (119). Als de grootte van de flexwerkmarkt in 2020 hetzelfde is gebleven, betekent dit dat Amsterdamse flexkantoren over het algemeen kleinschaliger zijn dan bijvoorbeeld in Belgische hoofdstad.
Kolev schat in dat inmiddels een tiende van de Amsterdamse kantoren, flexwerkruimte is. Hij vindt overigens niet dat de hoofdstad een achterblijvertje is in mondiaal perspectief, ook omdat er steeds meer aanbieders van flexwerkruimtes opduiken.
Concurrentie is in opmars
"Wij zien zowel lokale als internationale concurrenten die zich in Amsterdam vestigen'', vertelt de WeWork-directeur. Hij geeft een voorbeeld van het Belgische Fosbury & Sons, dat begin dit jaar een locatie aan de Prinsengracht opende en volgend jaar nog twee locaties in Nederland (één in Amsterdam en één in Den Haag) ambieert.
Ook boutique flexwerkplek Venu opende deze zomer zijn deuren in Amsterdam en heeft grote ambities om uit te breiden in Nederland én Europa.
"De markt voor flexwerkruimtes is vanwege de pandemie heel aantrekkelijk geworden. Daarom wordt de concurrentie heviger", aldus Kolev.
Hij ziet de opkomst van rivalen niet als een dreiging maar een gezonde ontwikkeling van de markt. "De vraag is geëxplodeerd naar 20 tot 30 procent van alle kantoorpanden, dat kunnen wij niet in ons eentje aan."
Lees meer over flexkantoren:
- Flexplek als startup, mkb’er of zzp’er in het vernieuwde WTC Rotterdam – dit zijn de huurprijzen
- Flexibel werken is steeds vaker de standaard, maar veel bedrijven lopen tegen deze 2 dilemma’s aan
- Deze 2 vrouwelijke ondernemers zetten een boutique flexwerkplek op in Amsterdam – en hebben grote ambities met uitbreiding in 5 Europese topsteden
- In 2030 wordt in 30% van de kantoren flexibel gewerkt – 9 tot 5 is dan achterhaald, voorspelt een Amerikaans vastgoedconcern
- Dit zijn de duurste en goedkoopste stadsgebieden, als je kantoorruimte wil huren in of nabij de 4 grote steden