- Je hoeft niet elke dag te sporten om bijvoorbeeld het risico op een hartaanval of beroerte te beperken.
- Zogenaamde “weekendsporters” die één of twee dagen per week sporten, halen er nog steeds voordelen uit.
- Uit onderzoek blijkt dat het minder belangrijk is wanneer je sport, als je maar in totaal 150 minuten per week sport.
- Lees ook: Sporten bij extreme hitte: 5 tips voor een effectieve training, volgens een wetenschapper die een Ironman-race deed bij 35 graden.
Als het je niet lukt om doordeweeks te sporten, kan een paar uur trainen in het weekend hetzelfde betekenen voor je gezondheid, zo blijkt uit nieuw onderzoek.
Onderzoekers van het Massachusetts General Hospital keken naar gegevens van 89.573 volwassenen in het Verenigd Koninkrijk, die een week lang hun activiteiten bijhielden met behulp van een meter die hun bewegingen registreerde, zoals joggen, fietsen en wandelen.
Ze wilden de resultaten van weinig sportende mensen vergelijken met die van mensen die minstens 150 minuten per week bewogen, 75 minuten per week intensief bewogen, of een combinatie daarvan, wat wordt aanbevolen in de algemene richtlijnen voor lichaamsbeweging.
De onderzoekers ontdekten dat mensen die aan de richtlijnen voor lichaamsbeweging voldeden, een lager risico op hartfalen en beroertes hadden dan hun inactieve leeftijdsgenoten – geen verrassing, aangezien er veel onderzoek is waarmee de voordelen van lichaamsbeweging voor de gezondheid wordt benadrukt.
Maar in dit onderzoek werd ook gekeken naar wanneer mensen trainden en de onderzoekers ontdekten dat het niet leek uit te maken of deelnemers met regelmatige tussenpozen door de week trainden of al hun oefeningen deden in één of twee grote sessies, bijvoorbeeld in het weekend.
Deze bevindingen tonen aan dat de zogenoemde "weekendsporters" vergelijkbare voordelen uit hun beweging halen als mensen die kortere, frequentere sportsessies doen, volgens het onderzoek dat op 18 juli in JAMA is gepubliceerd.
Een week aan lichaamsbeweging in het weekend proppen is een veelvoorkomende gewoonte, ontdekten de onderzoekers, aangezien meer dan de helft van de actieve deelnemers aan het onderzoek in die categorie viel.
Het onderzoek was enigszins beperkt, omdat elke deelnemer slechts een week lang werd gevolgd (en deelnemers hun gewoonten mogelijk hebben veranderd, omdat ze wisten dat hun activiteit werd geregistreerd, zo benadrukten de onderzoekers zelf).
De bevindingen worden echter ondersteund door eerder onderzoek dat suggereert dat trainen in het weekend een goede optie kan zijn voor mensen met een druk doordeweeks schema, die alsnog willen sporten voor een betere gezondheid.
"Als je in staat bent om de door de richtlijnen aanbevolen niveaus te bereiken op één of twee dagen in de week, dan laten onze bevindingen zien dat je een vergelijkbaar voordeel hebt, ten opzichte van mensen die het gelijkmatiger kunnen verdelen", zei hoofdauteur Dr. Shaan Khurshid tegen CNN. "Je moet je niet laten ontmoedigen als je een ander sport- of leefpatroon hebt."
Elk beetje lichaamsbeweging kan je gezondheid een boost geven
Het onderzoek suggereert daarnaast dat als je al je lichaamsbeweging in het weekend wilt inpassen, je ongeveer twee en een half uur moet trainen op die een of twee dagen.
Maar wanhoop niet, als je je weekend liever besteedt aan Netflix dan aan een marathon op de sportschool.
Uit ander onderzoek is gebleken dat je de voordelen van lichaamsbeweging ook kunt halen uit korte, frequente vlagen van activiteit gedurende de dag en de week.
Wanneer je beweegt, of hoe lang je per keer traint, is minder belangrijk, zo lang je maar 150 minuten traint. Als je dat verdeelt over zeven dagen van de week, kom je uit op iets meer dan 21 minuten per dag.
Zowel cardio als krachttraining zijn goed voor je gezondheid, en sommige onderzoeken suggereren dat een combinatie ideaal kan zijn.