De Belastingdienst ziet grote voetbalpools als kansspelen. Over prijzen van 454 euro of meer moet je daarom belasting betalen. Maar dat ook controleren? De fiscus heeft grotere vissen te vangen, aldus een woordvoerder.

Voetbalpools opgezet met vrienden, familie of op kantoor worden door de fiscus in principe als gokspelletjes gezien die onder de kansspelbelasting vallen. Die is 29 procent van de waarde van de prijs, zoals Business Insider eerder schreef.

Als de inleg en het prijzengeld relatief klein zijn, is er niet veel aan de hand. Is het te winnen bedrag lager dan 454 euro, dan hoeft geen kansspelbelasting te worden betaald.

Kom je boven de drempel van 454 euro, dan moet de werkgever volgens de wet binnen een maand aangifte doen en 29 procent belasting betalen. Werkgevers zijn verantwoordelijk, ook al organiseren niet zij maar werknemers de pool.

Gebeurt dat niet, dan riskeert de winnaar een naheffingsaanslag met een boete van maximaal 50 procent.

Fiscus laat het op z'n beloop

Maar gaat de Belastingdienst ook actief controleren? Nee, zegt een woordvoerder tegenover RTL Nieuws. "We gaan hier in ieder geval geen speciale taskforce voor oprichten", aldus Adriaan Ros van de Belastingdienst. "We gaan liever achter zwartspaarders aan dan achter winnaars van een WK-pool."

Alleen in uitzonderlijke gevallen, waarbij mensen de boel opzettelijk aan het flessen zijn, grijpt de fiscus in.

Kansspelbelasting gokspelletjes

De organisator van een pool kan overigens bij prijzen van meer dan 454 euro voor twee varianten kiezen.

Wanneer je als organisator een prijs ter beschikking stelt die hoger is dan de drempel voor de vrijstelling, kun je de winnaar kansspelbelasting laten betalen. Dus als de prijs bruto 3.000 euro is, dan wordt daarover 29 procent belasting geheven, en ontvangt de winnaar netto 2.130 euro.

Neem je als organisator de kansspelbelasting voor je rekening, dan moet je bij een prijs die netto 3.000 euro waard is voor de winnaar 1.225 euro reserveren voor de kansspelbelasting. De rekensom is dan dat er 29 procent belasting afgaat van een bruto bedrag van 4.225 euro.