- Advocaat-generaal René Niessen adviseert de Hoge Raad dat burgers die op de omstreden zwarte lijst van de ficus stonden hun aanslagen alsnog moeten kunnen aanvechten.
- Volgens Niessen was er geen wettelijke basis voor het hanteren van de lijst en het maken van de selectie.
- De aanslagen die als gevolg van de extra controle zijn opgelegd, kunnen “de prullenbak in”, zo schrijven RTL Nieuws en Trouw.
Honderdduizenden mensen die op de omstreden ‘zwarte fraudelijst’ van de Belastingdienst stonden, moeten hun aanslagen van de afgelopen jaren alsnog kunnen aanvechten. Dat adviseert advocaat-generaal René Niessen aan de Hoge Raad.
Zijn conclusie rust op het gebrek aan een wettelijke basis voor het hanteren van de lijst en het maken van een selectie. Het advies van de advocaat-generaal is niet bindend, maar wordt wel als gezaghebbend gezien.
De zwarte lijst werd door de Belastingdienst gebruikt om aanslagen extra te controleren, maar het bestaan ervan werd geheim gehouden. Dat was tot vorig jaar, toen RTL Nieuws en Trouw onthulden dat er door de fiscus een systeem wordt gebruikt om signalen van mogelijke fraude te registreren.
Lees ook: ‘De Belastingdienst bestempelde tienduizenden mensen als fraudeur bij de inkomstenbelasting’
Deze Fraude Signalering Voorziening (FSV), die na de publicaties direct uit de lucht is gehaald, bevatte de namen van zo'n 270.000 verdachte burgers en ondernemers, die niet wisten dat ze op de lijst stonden.
Omdat de Belastingdienst hiermee onrechtmatig heeft gehandeld, kunnen de aanslagen die als gevolg van de extra controle zijn opgelegd "de prullenbak in", zo schrijven RTL Nieuws en Trouw. Niessen concludeert dat alleen als er sprake is van 'zeer ernstige belastingfraude' de opgelegde aanslag in stand kan blijven.
Naar aanleiding van de eerdere onthulling worden dit jaar zo'n 270.000 belastingplichtigen geïnformeerd dat ze op de lijst staan of in het verleden hebben gestaan.
Meer fiscus? Bekijk ook deze stukken eens:
- Topambtenaren logen mogelijk onder ede over belangrijke memo in de toeslagenaffaire – SP-Kamerlid Leijten eist een onderzoek
- Kabinet neemt alle private schulden over van gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire
- Belastingdienst blijft populair als werkgever: afgelopen jaar 50.000 sollicitaties
- Kabinet zou bewust informatie hebben achtergehouden rond de toeslagenaffaire om hoge ambtenaren en politici te beschermen
- De fiscus moet net als banken een ‘wrakkencentrale’ oprichten voor bedrijven met belastingschulden, oppert AFM-baas