- Het kabinet Rutte IV trakteert burgers op een lastenverlichting van 3 miljard euro, via een verlaging van de inkomstenbelasting en een hogere arbeidskorting.
- Maar daarnaast zijn er tal van andere fiscale maatregelen die je portemonnee kunnen raken.
- Business Insider zet 10 specifieke maatregelen op een rij die worden genoemd in het regeerakkoord: van de hogere vliegtaks tot extra subsidie voor hybride warmtepompen.
- Lees ook: Sparen en beleggen in box 3 vanaf 2025 belast naar werkelijk rendement – Rutte IV laat hypotheekrenteaftrek intact
Het kabinet Rutte IV wil burgers steunen met een lastenverlichting van in totaal 3 miljard euro. Dit gebeurt waarschijnlijk via een verlaging van het tarief in de eerste schijf van de inkomstenbelasting, dat momenteel op 37,1 procent ligt voor inkomens tot ruim 68.000 euro. Bovendien gaat de arbeidskorting omhoog. Dit is een bedrag dat je in mindering kunt brengen op de te betalen belasting als je werkt.
Maar naast deze grote ingrepen zijn er nog tal van fiscale maatregelen in het nieuwe regeerakkoord waar individuele huishoudens mee te maken kunnen krijgen, in positieve of negatieve zin.
Om een idee te geen wat er zoal in het vat zit aan specifieke fiscale maatregelen die je portemonnee raken, volgt hieronder een overzicht van tien zaken die genoemd worden in het regeerakkoord.
Vermogen in box 3: belasting op daadwerkelijk rendement
Vanaf 2025 wil het kabinet Rutte IV daadwerkelijke behaalde rendementen in box 3 belasten. Bovendien komt er een aparte heffing op verhuurd vastgoed.
De vrijstelling op vermogen in box 3 gaat omhoog naar 80.000 euro. Lees daar hier meer over.
Tabaksaccijns: 10 euro per pakje
De tabaksaccijns wordt verhoogd naar ongeveer 10 euro per pakje. Dit gebeurt in twee opvolgende stappen.
Suikerhoudende dranken duurder
De verbruiksbelasting op niet-alcoholische dranken gaat omhoog, met uitzondering van mineraalwater. Om te voorkomen dat over bier minder accijns moet worden betaald dan over frisdrank wordt het minimumtarief van bier ook verhoogd.
Onbelaste reiskostenvergoeding omhoog
Vanaf 1 januari 2024 wordt de onbelaste reiskostenvergoeding verhoogd voor werknemers. De precieze tariefsverhoging wordt nog nader uitgewerkt
Energiebelasting op gas omhoog, tarief voor elektriciteit omlaag
Het tarief van de energiebelasting voor gas in de eerste schijf gaat in de periode van 2023 tot 2028 omhoog met 5,23 cent per kuub. In 2021 betaal je tot een verbruik van 170.000 kuub per jaar 42,2 cent per kuub aan energiebelasting op gas.
Tegelijk gaat het tarief in de eerste schijf voor elektriciteit omlaag in dezelfde periode, met 5,23 cent per kWh. In 2021 betaal je tot een verbruik van 10.000 kWh per jaar een tarief van 11,4 cent per kWh.
Vliegtaks verder omhoog
De vliegbelasting wordt per 2023 verhoogd, een maatregel die 400 miljoen euro moet opbrengen. De huidige vliegtaks voor passagiersvluchten bedraagt 7,85 euro per vertrekkende passagier vanaf een Nederlandse luchthaven. Transferpassagiers zijn hiervan uitgezonderd.
Extra subsidie voor hybride warmtepomp
De toepassing van hybride warmtepompen wordt gestimuleerd met een combinatie van een
subsidie en normering. Hiervoor is in 2025 en 2026 telkens 150 miljoen euro extra gereserveerd.
Bij een hybride warmtepomp gaat het om een installatie die als gedeeltelijke vervanging dient van een cv-ketel op gas. Je blijft dan gebruik maken van een cv-ketel om bijvoorbeeld water in je douche op te warmen of om extra warmte te creëren op zeer koude dagen.
Een hybride warmtepomp neemt doorgaans minder ruimte in beslag dan een warmtepomp die de cv-ketel volledig vervangt, en is ook goedkoper.
Zelfstandigenaftrek omlaag naar €1.200 in 2030
Voor zzp'ers wordt het fiscale voordeel van de zelfstandigenaftrek bij de inkomstenbelasting (IB-ondernemer) verder afgebouwd met stappen van 650 euro per jaar vanaf 2023. Dit jaar bedraagt de zelfstandigenaftrek nog 6.670 euro.
In 2030 bedraagt de zelfstandigenaftrek dan nog 1.200 euro. Volgens het regeerakkoord worden zelfstandige ondernemers hiervoor gecompenseerd via de hogere arbeidskorting.
Hoger minimumloon
Het wettelijk minimumloon gaat in stappen omhoog met in totaal 7,5 procent. Vanaf de leeftijd van 21 jaar bedraagt het huidige bruto minimumloon 1.701 euro per maand.
Eigen risico zorg blijft €385
Het standaard eigen risico voor de zorgverzekering blijft op 385 euro. Het gaat hier om de drempel voor bepaalde kosten die verzekerden zelf moeten dragen, voordat ze een beroep kunnen doen op de basisverzekering van de zorg. Onder meer huisartsbezoek is hiervan uitgezonderd.