Nog een paar weken te gaan en dan sluiten we 2024 af. Tijd om alvast na te denken of je nog financiële stappen kunt zetten, om geen fiscale voordelen te missen.  Business Insider helpt je op weg met een korte serie over fiscale eindejaarstips.

We begonnen met zaken die spelen rond de eigen woning. In dit tweede deel kijken we naar de mogelijkheden voor zelfstandige ondernemers:

1) Let als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) op je urencriterium

Heb je je gewerkte uren netjes bijgehouden afgelopen jaar? Als je eraan twijfelt, is het misschien zaak om er goed naar te kijken. Als je als zzp’er minimaal 1.225 uur voor je bedrijf hebt gewerkt, heb je recht op zelfstandigenaftrek. Zowel gefactureerde (directe) als andere (indirecte) uren tellen mee.

Denk bij indirecte uren aan uren die je aan je administratie werkt of het bezoeken van netwerkbijeenkomsten. In 2024 is het bedrag dat je van je bruto-inkomen mag aftrekken 3.750 euro. Volgend jaar daalt de zelfstandigenaftrek naar 2.470 euro.

2) Nog snel even van elektrische auto wisselen

Heb je een oudere elektrische auto van de zaak, bijvoorbeeld uit 2020, met een lage bijtelling voor privé-gebruik van 8 procent? Het kan lonen om vóór 1 januari een nieuwe (elektrische) auto te kopen.

Weliswaar is de bijtelling, het bedrag dat je bij je bruto inkomen moet optellen, voor elektrische auto’s dit jaar 16 procent van de cataloguswaarde, dat percentage loopt de komende jaren verder op.

In 2025 wordt het bijtellingspercentage 17 procent en in 2026 zelfs 22 procent. Bij nieuwe auto’s geldt het bijtellingspercentage van het moment dat de auto op kenteken is gezet, vervolgens voor een periode van vijf jaar. Na die vijf jaar wordt het jaarlijks aangepast.

Als je in 2024 die nieuwe auto koopt, dan weet je dat je vijf jaar lang 16 procent bijtelling betaalt. Let op: over de waarde van de auto boven de 30 duizend euro is de bijtelling 22 procent.

3) Uitstel van aanschaf nieuwe bedrijfsmiddelen

Wil je eigenlijk een nieuwe auto, bureau, machine of laptop? Check dan wel even of je totaal aan investeringen dit jaar boven de 2.801 euro uitkomt. Is dat het geval, dan kun je in 2024 gebruik maken van de Kleine investeringsaftrek (KIA).

Is dat niet het geval, maar verwacht je in 2025 wel meer uit te geven, kijk dan of je uitgaven kunt doorschuiven naar volgend jaar. Alleen bedrijfsmiddelen van meer dan 450 euro komen in aanmerkingen. Het gaat niet alleen om materiële bedrijfsmiddelen. Octrooien, software en auteursrechten gelden ook als investering. 

4) Voorkom dat je belastingrente moet betalen

Heb je in 2024 via de voorlopige aangifte waarschijnlijk te weinig belasting betaald, zorg dan dat je een aangepaste voorlopige aanslag aanvraagt die in de buurt komt van het werkelijke bedrag dat je had moeten betalen. Hiermee voorkom je dat je in 2025 mogelijk belastingrente moet betalen als IB-ondernemer, tegen een percentage van 7,5 procent.

5) Keer dividend uit, maar niet te veel

Wil je jezelf dividend uitkeren vanuit een bv of een maatschap, let dan op dat het bedrag niet boven de 67.000 euro uitkomt. Tot dat bedrag betaal je in box 2 voor aandeelhouders met een aanmerkelijk belang 24,5 procent belasting, daarboven 33 procent.

Volgend jaar gaat dat laatste percentage omlaag naar 31 procent. Dus als je een grote uitkering wilt doen, kun je beter wachten tot 2025. 

6) Wacht met inruilen of verkopen bedrijfsmiddelen

Wil je een nieuwe laptop, auto of freesmachine? Kijk goed of het huidige bedrijfsmiddel al volledig is afgeschreven. Is dat niet het geval, dan krijg je te maken met desinvesteringsbijtelling waardoor je inkomen voor de Belastingdienst juist hoger wordt.

De desinvesteringsbijstelling is van toepassing als je bedrijfsmiddelen schenkt of verkoopt binnen 5 jaar na het moment van de oorspronkelijke investering. Het gaat om bedrijfsmiddelen waarvan de gezamenlijke waarde hoger is dan 2.800 euro.

7) Bedrijfsmiddelen met winst verkocht? Maak gebruik van de herinvesteringsreserve

Heb je een bedrijfspand of machine met winst verkocht, dan hoef je daar niet meteen belasting over te betalen als je van plan bent om het bedrag te herinvesteren. Zelfs al weet je nog niet precies wanneer je die investering gaat doen. Dat kun je doen door middel van een herinvesteringsreserve of HIR. 

LEES OOK: ‘Waarschuwing van fiscus voor bedrijven die met zzp’ers werken, kan ook ruimte bieden voor aanpassing’