- Vanaf nu is Nederland een Chinees automerk rijker: Firefly.
- Het merk begint met een compacte, volledig elektrische auto die minder dan 30.000 euro kost.
- Om Firefly een speels karakter mee te geven, zit hij vol met unieke opties, ondervond autoredacteur Dennis Wilman bij zijn eerste kennismaking met de auto.
- Lees ook: Is de Nio EL8 een waardige luxe SUV? We testten uit of de Chinese auto voldoet aan de wensen van veeleisende VIP’s
Je kunt maar één keer een eerste indruk maken, zeker als je als nieuw automerk de Nederlandse markt betreedt. Gelukkig lijkt dat voor Firefly goed uit te pakken. De eerste reacties op de auto, zo ook die van mijzelf, waren meer dan prima. Verfrissend zelfs.
Op uitnodiging van het nieuwe merk, dat een dochtermerk van het Chinese Nio is, mocht ik als een van de eerste van Nederland het kekke elektrische karretje bekijken en betasten. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik de auto al eerder had gezien. Nio toonde hem eind dit jaar al digitaal op Nio Day in China.
Maar hoewel ik bij het zien van de afbeeldingen nog sceptisch was, was ik toch aangenaam verrast door hoe de Firefly er in het echt uitziet. De vier meter lange EV zit, ondanks zijn ietwat minimalistische interieur, toch vol met karakter.
In overleg met Matthew Croft, één van de ontwerpers van de auto, viel de naam ‘MINI’ dan ook snel. Niet heel gek, want Firefly wordt op eenzelfde manier als de BMW/MINI-constructie in de markt gezet.

Waar Nio vooral de premium en zakelijke markt moet bedienen, moet Firefly de autorijder overtuigen dat EV-rijden helemaal niet zo eng is. Met een actieradius van zo'n 330 kilometer, achterwielaandrijving, net geen 150 pk en een 11 kW-lader standaard aan boord en een prijs van minder dan 30.000 euro, lijkt de basis dan ook goed afgedekt.
Maar de vergelijking met MINI ging verder dan alleen de marktpositionering, want ook de fun-factor speelt een grote rol bij Firefly. Niet alleen in de looks, waarvan ik denk dat het best leuk gelukt is, maar ook de aanpasbaarheid en functionaliteit.
Waterdichte frunk speciaal voor feestelijke aangelegenheden
Maar de Firefly pakt dat toch wat anders aan dan het Engelse merk. Denk bijvoorbeeld aan een frunk die aan de onderkant voorzien is van een dop zodat het water eruit kan lopen. Niet omdat de Firefly zo lek is als een mandje, in tegendeel zelfs, want de frunk is zo gemaakt dat je er een feestje mee kan vieren. Gooi hem vol ijs en drankjes en het is een mobiele drankdispenser.

Nog iets opmerkelijks: in het interieur zitten op meerdere plekken gaten. Uit navraag bij Croft, die de leiding had over juist dit onderdeel, bleek dat de gaten in een later stadium op te vullen zijn met speciale accessoires. Die zullen los te koop zijn bij Firefly.
Dat ze niet standaard bij de auto zitten, is ook weer doordacht, want door ze niet te plaatsen, houd je ruimte in het interieur over om zonder al te veel moeite van van de bestuurdersstoel via de rechterdeur uit de auto te komen. Of andersom.
Volgens Firefly is dit vooral handig als je bij je geparkeerde auto terugkomt en ziet dat je bestuurdersdeur geblokkeerd is door iemand die het nodig vond om zijn auto zo dicht langs de jouwe te plaatsen, dat de deur niet eens meer open kan.
In het interieur is dan ook rekening gehouden met de mogelijkheid om heen en weer te bewegen. De leuningen kunnen aan de kant geklapt worden en op de vloer is geen opbergruimte of verhoging te vinden. Toch kun je meer spullen kwijt in de Firefly dan je denkt. De zitting van elke stoel en bank kan namelijk omhoog geklapt worden.
"Handig om minder legale waren in te smokkelen", lachte de designer. Maar eigenlijk vooral bedoeld voor de spullen die je wel graag bij je hebt, maar niet altijd gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een EHBO-kitje of de verplichte veiligheidsvesten die normaliter altijd maar los in de achterbak slingeren.

Ook kan ik bevestigen dat iemand van bijna twee meter prima voorin achter het stuur kan plaatsnemen. Of als bijrijder. Achter mezelf zitten ging dan weer niet zo goed, hoewel Firefly claimt dat de auto de interieurruimte van een hogere klasse heeft.
Uitblinken op de software
Waar de Firefly echt boven zijn klasse lijkt te presteren is het infotainmentsysteem. De korte interactie die ik er nu mee heb gehad, was zo intuïtief en simpel, dat het een enorme stap voorwaarts lijkt te gaan worden. Niet alleen ziet het er leuk uit, ook zijn alle veelgebruikte elementen goed en snel bereikbaar, waarbij de minder gebruikte opties niet heel ver weg, maar vooral op logische plekken zijn weggestopt.
Dit is overduidelijk het resultaat van de manier waarop Nio werkt: veel informatie van klanten inwinnen en dit zo snel mogelijk aanpassen in de software. Firefly had hierbij als extra voordeel dat het vanuit nul met deze informatie kon beginnen.

Aan de andere kant ontbreken ook in dit interieur de knoppen die uiteindelijk toch het makkelijkst zijn. Firefly maakt zich overigens geen zorgen over de veiligheidsscore van de auto die omlaag bijgesteld kan worden door het ontbreken van de meest gebruikte knoppen. Het jonge merk verwacht dat de auto, net als de vierwielers van het zustermerk, de volle vijf sterren halen als NIO door de Euro NCAP tegen allerlei dingen wordt geramd .
Helaas bleef de eerste indruk, hoe leuk ook, beperkt tot een zonder beweging. Over hoe de achterwielaangedreven elektrische vierwieler zich houdt in het stadsverkeer, is dus nog niets te vertellen. Maar daar komt relatief snel verandering in. De auto wordt al deze zomer in ons land verwacht en is vanaf nu al te bestellen.
Aanvankelijk gaat het om de 'Launch Edition', die in tegenstelling tot de verwachting een keer niet de duurste versie is. Die komt later als zijnde 'Comfort'-variant die onder meer een glazen panoramadak heeft. Wat die versie gaat kosten, wordt later bekendgemaakt.