Fintechbedrijf iBanFirst heeft in een nieuwe kapitaalronde 21 miljoen euro opgehaald voor verdere groei.
De Frans-Belgische scale-up nam afgelopen jaar de Nederlandse valutaspecialist voor MKB-bedrijven NBWM over.
Met het groeigeld krijgen klanten onder meer nieuwe technische applicaties, zoals de mogelijkheid om rekeningen te koppelen die ze bij verschillende financiële partijen aanhouden.
Het zeven jaar oude Frans-Belgische fintechbedrijf iBanFirst heeft in een nieuwe kapitaalronde 21 miljoen euro opgehaald voor verdere groei. IbanFirst is sinds november vorig jaar ook in Nederland actief, toen valutaspecialist NBWM werd overgenomen.
In de eerste maanden van dit jaar heeft iBanFirst een kantoor ingericht in Rotterdam waar 15 mensen werken. In totaal heeft de specialist op het gebied van internationale betalingen en valutatransacties voor MKB-bedrijven 180 werknemers in dienst. Naast Frankrijk, België en Nederland is iBanFirst ook actief in Duitsland.
De nieuwe financiering van 21 miljoen euro komt van de Europese durfkapitalist Elaia en Bpifrance, de nationale investeringsbank van Frankrijk.
De deal werd afgerond midden in de lockdownperiode van de afgelopen twee maanden. “Dit is een beslissende stap om een volwassen onderneming te worden en een leidend platform voor grensoverschrijdende financiële transacties tussen bedrijven”, zegt CEO Pierre-Antoine Dusoulier in een persverklaring.
Payment tracker en koppeling van rekeningen van MKB'er bij verschillende financiële partijen
Het groeigeld wordt mede gebruikt voor technologische investeringen, geeft landenmanager Benelux Jeroen Hoevers aan tegenover Business Insider.
“We investeren onder meer in een payment tracker die ook voor Nederlandse klanten beschikbaar komt.” MKB-klanten kunnen hiermee het proces van een internationale betalingstransacties op de voet volgen, net zoals je dat kunt doen met de verzending van een postpakket dat je online bestelt.
Een andere innovatie betreft een applicatie waarmee MKB-klanten van iBanFirst rekeningen die ze bij verschillende financiële partijen aanhouden, kunnen koppelen in één overzicht.
iBanFirst is, net als NBWM voorheen, een uitdager die valutatransacties voor MKB-bedrijven naar eigen zeggen veel goedkoper kan uitvoeren dan grootbanken. Maar de banden met grootbanken waar MKB’ers ook leningen hebben afgesloten, zijn vaak sterk. “Als je eenvoudig overzicht kunt houden over je rekeningen bij verschillende financiële partijen, verlaagt dat de drempel voor klanten die bij een grootbank zitten om met ons in zee te gaan”, zegt Hoevers.
De afgelopen maanden waren ook voor ibanFirst uniek: “Op 13 maart waren we net klaar om het kantoor in Rotterdam in gebruik te nemen, toen Nederland in lockdown ging”, vertelt Hoevers.
Vanwege de gediversifieerde klantenportfolio was de impact van de coronacrisis gemengd: “Klanten uit de retail, food- en techsector bleven veel zaken doen. Verder zag je dat sommige bedrijven het roer omgooiden en bijvoorbeeld mondkapjes uit China gingen importeren, en dus veel internationale betalingstransacties deden.”
Tijdens de lockdowns in Nederland, België en Frankrijk was het wel een stuk lastiger om nieuwe klanten te werven, geeft Hoevers aan. Maar met de versoepeling van de quarantainemaatregelen is inmiddels op alle fronten sprake van normalisatie. “Sinds een week of drie is het echt weer business as usual.”