- Fintechbedrijven hebben sinds afgelopen jaar meer moeite om financiering te vinden.
- Toch zien durfinvesteerders tekenen van een opleving, maar dat geldt niet voor de markt als geheel.
- Vier venture capital-bedrijven geven aan waar ze op letten bij nieuwe kapitaalrondes voor fintechbedrijven.
- Lees ook: Zoekplatform Trustoo voor lokale dienstverleners zoals aannemers, notarissen en advocaten haalt miljoeneninvestering op
Durfinvesteerders zien weer kansen om deals te sluiten, nu er tekenen zijn van een opleving in de fintechsector. Maar daarbij betrachten venture capital-bedrijven wel de nodige selectiviteit.
Fintech-startups beleefden gouden tijden in 2021, toen investeerders wereldwijd 140 miljard dollar in het ecosysteem pompten. Maar in 2022 droogde de geldkraan deels op, toen de rentetarieven stegen en de techmarkten kelderden.
Ook in 2023 is sprake van relatief beperkte investeringen in fintechs. Durfinvesteerders hebben volgens CB Insights in het tweede kwartaal van dit jaar minder dan 8 miljard dollar toegewezen aan fintechs. Dit was het laagste financieringsniveau voor de sector sinds 2017.
Oprichters van fintechs die op korte termijn financiering nodig hebben, zien hun opties drastisch slinken. Sommige startups hebben gekeken of ze 12 tot 18 maanden konden wachten met een nieuwe financieringsronde, toen geldstromen minder soepel begonnen te vloeien.
"Ze wilden langer wachten, maar ze hebben geen keuze", zegt partner Mark Peter Davis van durfinvesteringsmaatschappij Interplay tegen Insider. Flink wat startups kunnen gedwongen worden om deze herfst al op zoek te gaan naar financieringsmogelijkheden.
Investeringsmaatschappijen zijn bereid tot nieuwe kapitaalinjecties, maar wel op hun voorwaarden. Ze zijn daarbij minder geïnteresseerd in fintechs die zich in latere stadia van de groei-ontwikkeling bevinden en fintechs die gericht zijn op consumenten.
Insider sprak met vier durfinvesteringsmaatschappijen die uitleggen welk soort deals prioriteit hebben en waar ze op letten bij de pitches van startups.
"We zijn nog steeds in het beginstadium", zegt Tripp Shriner, managing partner en fintechinvesteerder bij Point72 Ventures.
In de nieuwe marktsituatie zal de macht voorlopig aan de kant van de geldschieters liggen. "Vroeger konden oprichters van fintechbedrijven echt bijna alles vragen wat ze wilden op het gebied van controle. Nu moeten ze meer controle opgeven", vertelt Robert Ruark van KPMG Financial Services Strategy aan Insider. "Het wordt allemaal evenwichtiger, in het voordeel van de durfinvesteerder."
Kansen liggen vooral bij fintechs die zich op de B2B-markt richten
Fintechs die andere bedrijven als klant hebben (B2B) lijken momenteel in het voordeel te zijn ten opzichte van fintechbedrijven die zich op de consumentenmarkt richten (B2C), zo vertellen de durfinvesteerders aan Insider.
De afgenomen aantrekkelijkheid van de consumentenmarkt heeft diverse oorzaken. "Relatief veel concurrentie, overwaarderingen en gevestigde bedrijven die zelf beginnen te innoveren hebben dat deel van de markt, de markt voor digitale financiële diensten, onder druk gezet", aldus Shriner van Point72. "Hoeveel neobanken of bedrijven die kopen-op-afbetaling aanbieden hebben we echt nodig?"
Point72 is eerder op zoek naar startups die pijnpunten voor financiële bedrijven oplossen, waaronder het opschalen van oplossingen op het gebied van regelgeving. Daarbij kijkt Shriner het liefst naar relatief jonge startups in de beginfase van een groeicyclus.
Fintechs die verder in de groeifase zitten, zoals bedrijven die een Serie C-ronde en hoger hebben gedaan voor financiering, zijn veel harder getroffen dan prille startups. De meeste van de startups die zich in een verder groeistadium bevinden, zijn nog steeds afhankelijk van overbruggingsfinanciering, aldus Shriner.
"De markt voor de latere groeifase is min of meer gedecimeerd", geeft ook Davis van Interplay aan. "Bedrijven in een later groeistadium worden daar het hardst door getroffen."
"Bedrijven die nog geen kapitaal hebben aangetrokken en verder willen groeien, zullen dat toch moeten doen. Velen hebben een nieuwe kapitaalronde uitgesteld, maar kunnen niet eeuwig wachten", vertelt Stephanie Choo, partner bij Portage Ventures, aan Insider over groeibedrijven.
Nieuw normaal op de markt voor fintechfinanciering
De dagen van ongebreidelde groei zijn voorbij. Durfinvesteerders zijn vooral geïnteresseerd in startups die bewijzen dat ze op korte termijn inkomsten kunnen genereren, vertelt Marcos Fernandez, managing partner bij Fiat Ventures aan Insider.
In sommige gevallen betekent dit dat startups zich moeten heroriënteren en prioriteit moeten geven aan initiatieven die sneller rendement opleveren. De nadruk op financiële resultaten wordt de komende periode cruciaal. De tijd is voorbij dat een oprichter van een startup financiering van een durfinvesteerder kon krijgen na slechts één gesprek, zegt Ruark van KPMG.
Durfinvesteerders zullen meer tijd besteden aan due diligence, ofwel boekenonderzoek, en verder kijken dan de zogenaamde "vanity metrics", zegt Fernandez. Oprichters kunnen niet langer zeggen dat ze bijvoorbeeld 100.000 gebruikers hebben. Durfinvesteerders zullen willen weten hoeveel er actief zijn, hoeveel er wekelijks actief zijn en hoe ze inkomsten genereren.
"Dit is niet alleen het nieuwe normaal voor fintech, maar voor startupinvesteringen in het algemeen", benadrukt Fernandez.