- Finland en Zweden hebben in Brussel officieel het NAVO-lidmaatschap aangevraagd.
- De landen waren lang neutraal, maar de dreiging van Rusland sinds de invasie in Oekraïne heeft ze naar het militaire bondgenootschap gedreven.
- De Russische president Vladimir Poetin legt de uitbreiding van de NAVO richting de Russische grens uit als een provocatie jegens het land.
- Lees ook: 4 dingen die je moet weten over Defensie in Nederland: zo is de begroting verdeeld over de krijgsmacht…en hier moet extra geld naartoe
Finland en Zweden hebben in het NAVO-hoofdkwartier in Brussel officieel het lidmaatschap van het bondgenootschap aangevraagd. De ambassadeurs van beide landen tekenden daarvoor de benodigde documenten en hebben die aan NAVO-chef Jens Stoltenberg overhandigd.
Finland en Zweden beschouwen zichzelf al heel lang neutraal en wilden tot voor kort niet toetreden tot een militair bondgenootschap. Als gevolg van de Russische aanval op Oekraïne hebben ze het roer omgegooid en spannen zich in om lid te worden van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. Het zal geruime tijd duren voor ze echt lid worden en NAVO-lid Turkije heeft bezwaren.
President Vladimir Poetin heeft begin deze week het Westen gewaarschuwd met “een reactie” te komen, als de NAVO besluit om Zweden en Finland te laten toetreden tot de militaire alliantie. Wat de Russische reactie precies zal zijn, liet Poetin in het midden. Hij benadrukte dat Finland en Zweden geen “directe dreiging” voor Rusland vormen, maar dat de uitbreiding van de militaire infrastructuur (van de NAVO) zeker onze reactie uitlokken”.
Poetin heeft al vaker de uitbreiding van de NAVO richting het oosten, een ontwikkeling die begon na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie begin jaren negentig, als een van de voornaamste redenen voor zijn conflict met Oekraïne genoemd.
Volgens Poetin gebruiken de VS de uitbreiding van de NAVO op een "agressieve" manier om een "toch al moeilijke mondiale veiligheidssituatie te verergeren", zei hij maandag. Woensdag spreekt Stoltenberg ook de premier van Georgië, Irakli Garibashvili. De voormalige Sovjetrepubliek Georgië aan de Zwarte Zee wil ook lid van de NAVO worden. Oekraïne wilde dat tot woede van het Kremlin ook, maar het streeft nu naar internationale veiligheidsgaranties als onderdeel van een eventuele vredesregeling met Rusland.
Lees meer over de NAVO:
- Russische militair analist noemt de dreigementen van het Kremlin tegen Finland ‘lachwekkend’ op staatstelevisie
- Finland en Zweden staan op het punt om lid te worden van de NAVO: dit moet je weten
- NAVO door te dreigen om kernwapens in het Oostzeegebied te stationeren – maar die zijn er al
- 4 dingen die je moet weten over Defensie in Nederland: zo is de begroting verdeeld over de krijgsmacht…en hier moet extra geld naartoe
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl