- Finland is nu officieel het 31ste lid van de NAVO.
- Het Scandinavische land wilde eerder niet deelnemen aan het militaire bondgenootschappen, maar daar kwam verandering in nadat Rusland Oekraïne binnenviel.
- Als nieuw lid heeft Finland meteen ingestemd met de toetreding van Zweden. Het heeft nog niet om NAVO-troepen gevraagd. Rusland heeft aangegeven maatregelen te nemen tegen de toetreding.
- Lees ook: Finland start met bouw van 200 kilometer lang hek met prikkeldraad langs de grens met Rusland – dat gaat €380 miljoen kosten
Finland is dinsdag officieel lid geworden van de NAVO. Daarmee is het land verzekerd van de bescherming door de dertig andere lidstaten, waaronder Nederland en grootmacht de Verenigde Staten.
Nu de toetreding van Finland is voltooid, wappert de Finse vlag op het hoofdkwartier van de militaire alliantie in Brussel. De NAVO telt nu 31 leden.
Finland bleef lang liever buiten militaire bondgenootschappen, maar vroeg bijna een jaar geleden toch maar het NAVO-lidmaatschap aan. De invasie van Oekraïne door grote buur Rusland had het land tot inkeer gebracht.
Rusland beschouwt het NAVO-lidmaatschap van Finland als een “aanval” op zijn veiligheid en zegt gedwongen te zijn met “tegenmaatregelen” te komen. De stap van Helsinki om zich bij het “vijandige” militaire bondgenootschap te voegen is strijdig met de Russische belangen, aldus de woordvoerder van het Kremlin.
De tegenmaatregelen zijn volgens de zegsman tactisch en strategisch van aard, maar details gaf hij niet. Finland en Rusland delen een grens van meer dan 1300 kilometer. De grens van het grondgebied van de westerse alliantie met Rusland verdubbelt door de Finse toetreding. Finland wil dat Zweden toetreedt
Vooralsnog geen NAVO-troepen in Finland
Rusland waarschuwt tegen de stationering van NAVO-troepen in Finland. Volgens de alliantie heeft Finland daar nog niet om gevraagd.
Permanente NAVO-bases in Finland zijn "tot dusver geen onderwerp van gesprek", zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg. Of die er ooit komen is aan Finland, onderstreept hij. Anders dan veel andere NAVO-landen heeft Finland na de Koude Oorlog zijn verdediging altijd op orde gehouden. Het staat volgens NAVO-bronnen zijn mannetje.
De NAVO is de afgelopen jaren wel meer gaan oefenen in Noord-Europa en is er ook meer aanwezig, aldus de NAVO-chef. Maar dat is volgens hem "slechts een antwoord" van de westerse militaire alliantie op het gedrag van Rusland. Dat trekt al jaren versterkingen samen in het noorden en het poolgebied, constateert de Noorse secretaris-generaal. "En we hebben ook gezien dat president Poetin bereid is de wapens op te nemen tegen buurlanden." Hij ziet "een patroon".
Nu Finland dinsdag volwaardig lid wordt van de NAVO is er in ieder geval "geen ruimte meer voor misrekeningen van Moskou over de bereidheid van de NAVO om Finland te beschermen", stelt Stoltenberg. Het land heeft voortaan de "onwrikbare" verzekering van de dertig andere lidstaten dat ze te hulp schieten als het wordt aangevallen.
Finland wil dat Zweden toetreedt
De NAVO liet tegenstanders afgelopen decennia vaak gissen naar haar reactie op bijvoorbeeld aanvallen op Georgië of Oekraïne. Die onzekerheid zou afschrikkend werken, hoopte de alliantie. Maar sinds de Russische invasie in Oekraïne klinkt steeds luider dat die methode niet heeft gewerkt en de NAVO juist heel duidelijke taal moet spreken.
Finlands eerste daad als volwaardig nieuwe lidstaat was instemmen met de toetreding van Zweden. De twee Noord-Europese landen hadden eigenlijk samen bij het bondgenootschap willen aansluiten. Toen Hongarije en vooral Turkije Zweden de voet dwars bleven zetten, besloot Helsinki schoorvoetend Stockholm toch maar los te laten.