Financiële markten reageren woensdag op de waarschijnlijke winst van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

De Amerikaanse dollar liet woensdag de grootste waardestijging zien sinds maart 2020. De sterke opmars volgt op resultaten van de Amerikaanse presidentsverkiezingen die wijzen op van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

De dollar steeg ten opzichte van alle andere grote valuta. Trump heeft beloofd belastingen te verlagen en hoge tarieven op importen op te leggen. Dat zou de inflatie weer kunnen aanwakkeren en waarschijnlijk het tempo van de renteverlagingen van de Federal Reserve vertragen. Een hogere Amerikaanse rente maakt de dollar aantrekkelijker in vergelijking met andere valuta.

Door de duurdere dollar daalde de euro 1,5 procent in waarde tot 1,0762 dollar. Ook de Japanse yen, de Australische dollar en de Zwitserse frank daalden met meer dan 1 procent, terwijl de Mexicaanse peso 3 procent goedkoper werd.

De goudprijs bleef stabiel op ongeveer 2750 dollar per troy ounce (31,1 gram). Mede door de spanningen in het Midden-Oosten en het vooruitzicht van verdere renteverlagingen in de Verenigde Staten is de goudprijs dit jaar bezig met een recordopmars, met een stijging van meer dan 30 procent.

Bitcoin tikt 75.000 dollar aan

De bitcoin zet zijn opmars voort en heeft een nieuw recordniveau van ruim 75.000 dollar bereikt. 's Werelds grootste cryptomunt steeg met 7 procent tot 75.060 dollar, waarmee de piek van maart werd overtroffen.

Een presidentschap van Trump zou naar verwachting een soepelere regulering van cryptovaluta met zich meebrengen.

Trump heeft beloofd om van de Verenigde Staten de cryptohoofdstad van de wereld te maken. De Democratische kandidaat Kamala Harris kiest daarentegen voor een gematigde aanpak en heeft beloofd voorstander te zijn van regels voor de sector om de positie van kleine cryptobeleggers beter te beschermen. De standpunten van beide kandidaten contrasteren met het stevige optreden tegen de sector onder de huidige president Joe Biden.procent.

Olieprijs daalt

De olieprijzen zijn woensdagochtend zo'n 2 procent gedaald. Brent-olie zakte naar 74 dollar per vat, terwijl de prijs voor een vat Amerikaanse olie rond de 71 dollar schommelde.

De uitkomst van de race om het Witte Huis kan leiden tot aanzienlijke verschuivingen in het Amerikaanse buitenland-, energie- en klimaatbeleid. Als Trump zou winnen, kunnen de exportbeperkingen op Russische olie worden versoepeld, terwijl de sancties op Iraanse leveringen mogelijk worden aangescherpt.

De olieprijs werd de afgelopen weken heen en weer geslingerd door de spanningen in het Midden-Oosten, waarbij Iran zijn retoriek tegen Israël opvoerde.

Daarnaast stelden de OPEC-landen een plan om te beginnen met het weer opvoeren van de productie voor de tweede keer uit. Sommige handelaren hebben zich ingedekt tegen een olieprijs van 100 dollar per vat voor het geval de vijandelijkheden in het Midden-Oosten escaleren na de Amerikaanse verkiezingen.

Beurs Hongkong daalt, Japanse beurs stijgt

De aandelenbeurs in Hongkong laat woensdag een stevige daling zien. Beleggers daar vrezen voor toenemende handelsspanningen bij winst van de Republikein Trump.

In Japan is sprake van een tegenovergestelde beursreactie. Daar gaat de toonaangevende Nikkei-index juist hard omhoog in verband met de verwachte gevolgen van de verkiezingen voor de waarde van de Japanse yen.

De belangrijkste beursgraadmeter in Hongkong noteerde woensdag richting het einde van de handelsdag een verlies van 2 procent. De angst voor de destabiliserende impact van een overwinning van Trump heeft Chinese beleggers de afgelopen weken al zenuwachtig gemaakt.

De dreiging van de Republikeinse kandidaat om importheffingen tot 60 procent op te leggen op Chinese goederen dreigt een nog grotere wig te drijven tussen 's werelds grootste economieën, de Verenigde Staten en China.

In Tokio ging de Nikkei tussentijds juist 2,5 procent omhoog. Beleggers verwachten dat de yen verder zal dalen bij een overwinning van Trump, omdat hij in zijn economisch beleid waarschijnlijk geld veel harder zal laten rollen. Dat zou de inflatie weer kunnen aanwakkeren, redeneren beleggers. Hierdoor zou het minder waarschijnlijk zijn dat de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, de rente in rap tempo zal verlagen.

LEES OOK: Amerikaanse verkiezingen: Donald Trump wint in belangrijke swing states – Fox News roept Republikein uit tot winnaar